ABD Başkan adayı Joe Biden’ın 19 Aralık 2019’da yaptığı açıklamaları, Millet İttifakı ile özdeşleştirmeye çalışan yandaş medya ve AKP’lilere sert tepki geldi. CHP Sözcüsü Öztrak sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Bizim demokrasi ve özgürlük mücadelemiz, hiçbir emperyalist himmete muhtaç değildir. 'Bağımsızlık bizlerin karakteridir.' Biz siyaseti okyanusun ötesinin çıkarları için değil, milletimizin çıkarları için yaparız. Joe Biden, Erdoğan’ın değirmenine su taşımaktan vazgeçsin” dedi.

Biden’ın 19 Aralık 2019’da The New York Times’a vermiş olduğu röportajda Türkiye hakkında sarf ettiği cümleleri, aylar sonra gündeme getiren yandaş medya ve açıklamaları Millet İttifakı ile özdeşleştirmeye zorlayan AKP’lilere, CHP ve İYİ Parti milletvekillerinden sert tepki geldi... Biden bu röportajda Erdoğan için “Onu darbeyle değil seçimle devireceğim" demişti.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bizim demokrasi ve özgürlük mücadelemiz, hiçbir emperyalist himmete muhtaç değildir. “Bağımsızlık bizlerin karakteridir.” Biz siyaseti okyanusun ötesinin çıkarları için değil, milletimizin çıkarları için yaparız. Joe Biden, Erdoğan’ın değirmenine su taşımaktan vazgeçsi.” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay konuyla ilgili “Manda ve himaye kabul edilemez” notu düştü. Altay, “Herkes dikkatli olsun. Joe Biden’ın 8 ay önce söylediği sözü şimdi ısıtanlara , Joe Biden’a ve bütün dünyaya Büyük Atatürk 101 yıl önce Sivas’tan gereken cevabı vermiştir: MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ” dedi.

İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbakır ise “karalama kampanyasına” sert çıktı. Dikbakır, “Muhalefet emperyalizmin değil milletinin gücüyle iktidara yürüyor” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sosyal medyadan yaptığı açıklamada röportajın uzun zaman gündeme getirilmesine dikkat çekti. Özel “Bizler, kurulur kurulmaz icazet almaya ABD’ye gidenlerin, Trump’ın mektubuna susanların değil; Johnson mektubunda İnönü, haşhaş krizinde Ecevit, Irak krizinde Baykal gibi ABD’ye net tavır alanların partisiyiz. 7 ay önceki açıklamaya kazandırılan aleniyet tükenmişlik itirafıdır” dedi.