AKP son yerel seçimlerde yaşadığı hezimeti aradan geçen iki yıla rağmen hala hazmedemedi.

BirGün'de yer alan habere göre, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere uzun yıllardır yönettiği çok sayıda belediyeyi muhalefete kaptıran iktidar, HDP yönetimindeki belediyelere kayyum atarken CHP yönetimindekileri ise türlü baskılarla çalışamaz hale getirdi. Belediyelerin neredeyse tüm faaliyetleri çeşitli yöntemlerle engellenirken kamuoyunda muhalif belediyelere ‘başarısız’ yaftası vurulmak isteniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun taksi projesinin engellenmesi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 30 Ekim depreminde yıkılan ya da hasar gören konutların yenilenmesi için Dünya Bankası'ndan alacağı 340 milyon dolarlık kredinin onaylanmaması bu sürecin en son halkaları oldu.

EKMEK DAĞITMAK BİLE YASAKLANDI
CHP’li belediyelerin pandemi, deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerden etkilenen yurttaşlara yardım etmek için kampanya düzenlemesini engelleyen iktidar, maske, ekmek dağıtılmasını bile yasakladı.

İstanbul Kadıköy Belediyesi’nin sokaklarda bando çaldırarak pandemi nedeniyle evlerine kapanan yurttaşlara moral verme isteğini de engelleyen iktidar bu arada belediye başkanlarına yönelik yağmur gibi soruşturma başlattı.

Başta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere çok sayıda belediye başkanı soruşturmalarla karşı karşıya kalırken CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi’nin koronaya yakalanan vatandaşların tedavisi için TÜYAP Fuar Alanı’nı kurduğu sahra hastanesine izin verilmedi.

GELİRLERİ AZALTILDI
Belediye meclislerindeki AKP’li çoğunluğun icraatları engelleme girişimlerine merkezden de destek geldi. TBMM’den çıkartılan yasalarla ve yayımlanan yönetmeliklerle belediyelerin gelirleri kesintiye uğratılıp birçok yetkilerine de el konuldu.

KREDİLERE VİZE YOK
Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklar belediyelerin kentlerin kangrene dönüşen ulaşım başta olmak üzere önemli sorunlarının çözümü için merkezi hükümetten alamadıkları mali desteği kredilerle yurtdışından sağlama girişimlerine izin vermedi. Önemli projelere de bakanlıklardan onay gelmedi ya da bir yıla varan bekletmeler sonucu onay verildi.

'ACİZLİK İÇİNDELER'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, AKP’nin CHP iktidarının öncü modeli olan belediyelerin halkın sorunlarının çözüleceğini göstermesinden rahatsızlık duyduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“2019 yerel seçimlerinde çok büyük bir başarı elde ettik. Ancak en önemlisi, biz bu seçimlerde halkımızla birlikte siyasi iktidarın yarattığı baskıyı, korkuyu ve umutsuzluğu yendik. Ve bu iktidarın seçimle gidebileceğini kanıtladık. Ancak siyasi iktidar, yerel seçim sonuçlarını bir türlü içine sindiremedi. Seçimlerden sonra tüm politikasını da belediyelerimizin hizmetlerini engellemek üzerine kurdu. Pandemi sürecinde bağış kampanyalarına el koydular, aşevi hesaplarını bloke ettiler, bazı belediyelerimizin vatandaşın evine yardım götürmesini engellemeye çalıştılar, maske üretimi, ekmek dağıtımıyla ilgili dahi ön kesmeye uğraştılar. Belediye meclislerinde, vatandaşın yararına olacak hizmetlere Ankara’dan aldıkları talimatlarla ret oyu verdiler. Başkanlarımız hakkında sudan sebeplerle soruşturmalar başlattılar. Masa başı kanunlarla belediyelerin yetkilerini azaltmaktan gelirlerini kesmekten medet umdular. Ancak biz en başından beri mazeret değil çözüm üreteceğiz diyerek, tüm engelleri tek tek aştık, aşmaya da devam edeceğiz. Bundan sonraki süreçte de onlar ne yaparsa yapsınlar, belediyelerimizin halka hizmetine engel olamayacaklar. Siyasi iktidarın artık halkımıza vereceği hiçbir şey kalmadı. Tamamen bir aciziyet içindeler ve kaybettikleri itibarı belediyelerimize saldırarak kazanmaya çalışıyorlar ama boşuna uğraşıyorlar. Vatandaşa hizmet götürmek isteyen belediyelerimize çıkarılan her engel, siyasi iktidarın gidişini de hızlandırıyor. Biz bu sorunlu çabaları, iktidarın son çırpınışları olarak görüyoruz. Çünkü halkımız kimin ne yaptığını, kimin halk için kimin sadece kendi çevresinin rantı için çalıştığını görüyor.”

CHP’li üç büyükşehir belediyesinin karşılaştıkları engellemelerden bazıları şöyle:

ANKARA
• Belediye başkanlarının yıllardır kullandığı yüzde 10 limiti aşmamak üzere borçlanma yetkisi alması, AKP VE MHP’li belediye meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

• Büyükşehir Belediye Meclisi’nden, Mansur Yavaş’ın otobüs alımı için borçlanma talebine onay çıktı. 31 Aralık 2019’da ise “Garantörlük ve Dış Borçlanma” kararı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin EGO Genel Müdürlüğü’ne kefil olduğuna dair yetkilendirme mektubu imzalandı. 10 Ocak 2020’de de Büyükşehir Belediye Meclisi’nden, otobüs alımı için 60 milyon avroluk dış kredi kullanma yetkisi alındı. Krediye bakanlık onayı eski Bakan Berat Albayrak görevinden ayrıldıktan sonra 9.5 ay gecikmenin sonunda geldi.

• Ankara’nın bu yıl tamamlanması planlanan Natoyolu Metrosu için alınacak kredi de önümüzdeki günlerde bakanlık onayına sunulacak.

İZMİR
• İzmir’de 30 Ekim depreminde yıkılan ya da hasar gören konutların yenilenmesi için Dünya Bankası’ndan bulunan 340 milyon dolarlık kaynak aylardır Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayını bekliyor.

İSTANBUL
• Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında bin yeni taksi plakası teklifi oy çokluğu ile 8’inci kez reddedildi.

• 300 yeni otobüs alımı için bulunan dış kredi, 9 aydır hükümetin onayını bekliyor.

• İBB'nin, TCDD’ye ait tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesine katılması engellendi.

• Dar gelirli vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Halk Ekmek büfelerinin sayısının arttırılmasıyla ilgili teklif, AKP Grubu tarafından reddedildi.

• İBB’nin mülkiyetinde bulunan bazı mülkler, İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubu'nun teklifi ile ilçe belediyelerine tahsis edildi.

• İBB’nin önceki dönemde satılmaya çalışılan aralarında Levent’teki eski İETT garajının da bulunduğu mülkler AKP grubunun oylarıyla yeşil alan ilan edildi.

• 150 kreş projesine, İBB Meclisi’nde AKP grubu tarafından engel çıkartıldı.

• İBB’nin mülkiyetinde bulunan sosyal konutların dar gelirli vatandaşlara verilmesiyle ilgili teklif, İBB Meclisi’nde AKP Grubu'ndan onay alamadı.