Toplumsal Haber Merkezi

AKP İstanbul İl Başkanı olduğu sırada yapılan yerel seçimlerde İstanbul'u kaybedişlerini "hiçbir şey olmasa bile kesin bir şeyler oldu" yorumuyla anlatan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki seçimlerde aday olamayacağı iddialarına yanıt verdi. Erken seçimin söz konusu olmadığını ifade eden Yavuz, "Hukuki açıdan ispat edebilirim. Cumhurbaşkanı adayımız Recep Tayyip Erdoğan" dedi. 

Partisinin Düzce İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi'nde konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Önümüzdeki seçimlerde aday olamaz" iddialarına da yanıt verdi. Erdoğan'ın adaylığı için için "Bal gibi aday olur. Hukuki açıdan ispat edebilirim" iddiasında bulunan Yavuz, "Erken seçim meçim yok. Cumhurbaşkanı adayımız da Recep Tayyip Erdoğan. Ondan da şüphe yok." dedi.

'ADAYIMIZ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023'te yeniden seçileceğine inandığını söyleyen Yavuz, şunları kaydetti:

CHP kafası diyorlar ki, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki seçimlerde aday olamaz, erken seçim olmazsa.' Bazı arkadaşlarımız da diyor ki 'Olsun, birkaç gün erken seçim yaparız'. Alakası yok arkadaşlar. Recep Tayyip Erdoğan, bal gibi aday olur ve bugünkü anket sonuçlarına ve sokağın sesine baktığımız zaman yeniden Cumhurbaşkanı olur. Ben size bunu hukuki açıdan ispat edebilirim. Merak etmeyin, zerre şüphe yok. Fakat bu tartışmayı yapacağız, unutmayın. Haziran 2023'te seçime gidiyoruz. Erken seçim meçim yok. Cumhurbaşkanı adayımız da Recep Tayyip Erdoğan. Ondan da şüphe yok.

ADAYLIK TARTIŞMASI

Türkiye'de 2017 yılında yapılan anayasa değişikliği ile kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 2018 yılından itibaren uygulanmaya başlandı. Erken seçimle ilgili tartışmalar sürerken, kimi hukukçular, Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa değişikliği olmadan bir kez daha cumhurbaşkanlığına aday olamayacağını savunuyor.

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Anayasa Hukuku Profesörü Ece Göztepe Çelebi cumhurbaşkanının görev süresi ile ilgili anayasanın 116. maddenin 3. fıkrasında yer alan 'ikinci dönem istisnası'na dikkat çekerek meclisin 5'te 3 oranla erken seçim kararı alması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olabileceğini hatırlatıyor.

Çelebi'ye göre Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı da 2014'te başladı ve ikinci dönemini Haziran 2023'te tamamlayacak. Eğer o zamana kadar TBMM erken seçim kararı almamasına rağmen Erdoğan adaylığını koyarsa bunu Anayasa Mahkemesi veya Yüksek Seçim Kurumu da dahil herhangi bir kurum onaylayamaz çünkü bu konuda yetkisiz kurumlar. Çelebi'ye göre 116. madde gereği Erdoğan'ı yeniden aday yapabilecek tek yetkili makam TBMM.