İstanbul Güngören Belediye Meclisi, 1 Eylül'de gerçekleştirdiği oturumda Belediye Başkanı Bünyamin Demir'e görev süresi boyunca dernek ve vakıflarla protokol imzalama ve sınırsız bütçe yetkisi verdi. CHP'li Meclis Üyesi Ali Şar, parti olarak karara itiraz ettiklerini söyledi ve geçen yıl da Demir’e dernek ve vakıflarla, yıllık toplam maliyeti 500 bin TL’yi aşmamak üzere protokol imzalama yetkisi verildiğini hatırlattı. Şar, bu protokollerin bu vakıflara para aktarmak için imzalandığını söyledi. Şar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, ‘derneklere, vakıflara, hizmet işi bitti. Artık vatandaşa hizmet başladı’ sözünü hatırlatarak, “İBB tarafından bu tür vakıf, cemaat, derneklere gelirler kesildi. Şimdi AKP bunu yerel belediyeler, ilçe belediyeleri üzerinden yapmaya çalışıyor. AK Partili İlçe Belediyeleri cemaatlere kaynak aktarma yarışını girdi” dedi.

“GÖREV SÜRESİ BOYUNCA CEMAATLERE SINIRSIZ BÜTÇE”
Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre; Geçtiğimiz yılda, belediyenin gündemine böyle bir teklif geldiğini hatırlatan Şar, “Bu teklife göre belediye başkanına bir yetki veriliyor ve bu yetkiye göre de belediye başkanı görev süresi boyunca istediği dernekler, vakıflar, cemaatlerle işbirliği gerçekleştirerek onlarla bir çalışma yapabiliyor ve onlara bir ‘ayni’ yardım gerçekleştirebiliyor. Böyle bir teklif. Geçtiğimiz yıl bu teklif bir yıllığına meclisten geçmişti. Belediye meclisinden 1 yıllığına 500 bin TL bedelle geçmişti. Yani belediye başkanı bir yıl boyunca 500 bin TL’lik yardım gerçekleştirebileceği bir teklifti” diye konuştu.

Bu sene gelen teklifin ise süresizdi ve herhangi bir miktar belli olmadığını altını çizen Şar, “Belediye başkanına dernek, vakıf, cemaat, vb. kurumlarla iş birliği yapabilme yetkisi veriyor. Biz eleştirdik, bizim eleştirimiz sonucunda bunu dönem sonuna kadar dediler. Dönem sonu dedikleri de 4 yıl boyunca. 4 yıl boyunca istedikleri şekilde istedikleri, dernek ve cemaatlerle iş birliği yapabilme yetkisini meclisten aldılar. Bu protokol meclise gelmeyecek. Belediye başkanına görev süresi boyunca istediği dernek, sivil toplum kuruşu ile iş birliği yapma yetkisi veriyor” dedi.