Eyüpsultan Belediyesi, 80 milyon TL’yi aşan vergi borçlarını ödeyebilmek için, Haliç kenarındaki tarihi eski Belediye Başkanlık Binası'nı devlete satma kararı aldı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Eyüpsultan Belediyesi'nin vergi borcuna karşılık alacağı tarihi binayı, müze yapılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edecek.

AKP'li Deniz Köken'in başkanlığını yürüttüğü Eyüpsultan Belediyesi'nin nisan ayı meclis toplantılarında, belediye ve şirketlerinin 80 milyon TL’yi aşan vergi borçlarının kapatılmasıyla ilgili teklif görüşüldü. Eyüpsultan Belediye Yönetimi, birikmiş vergi borçlarına karşılık Feshane Binası'nın karşısında bulunan, tarihi eski belediye başkanlık binasının devlete satılmasını teklif etti. Teklifte özetle, 2019 yılından beri çeşitli kurumlarla yapılan görüşmeler sonunda, eski başkanlık binasının bulunduğu, 65 ada 24 ve 67 nolu parsellerin, belediyenin vergi borçlarına karşılık, 91 milyon 908 bin 718 TL bedel üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne satılacağı belirtildi.

CHP’DEN SERT TEPKİ
ANKA'da yer alan habere göre; Teklifle ilgili söz olan CHP’li meclis üyeleri konuya sert tepki gösterdi. CHP’li Meclis Üyesi Nilgül Esentepe, devlete satılması istenen binalardan birinin Abdülmecit’in Askeri Rüştiyesi olduğunu, aslına uygun olarak yıkılıp yeniden yapıldığını, ikinci binanın Ebu Suud Ortaokulu olarak senelerce hizmet verdiğini, dördüncü binanın ise 1880’lerin başında İdarehane Binası olarak yapıldığını ve günümüze kadar özgün mimarisini koruduğunu ifade etti. Esentepe, "Eyüpsultan’ın sosyal hayatından koparılmış bu binalarımız, vergi borçları adı altında, halkın rızası alınmaksızın devir edilmektedir. Bu dört inci tanesi Eyüpsultan’dan koparılmamalı, müze, sergi, konuk ağırlama yeri olarak değerlendirilmelidir” dedi.

CHP’li Meclis Üyesi Ramazan Güven de “Yer çok önemli ve değerlidir. Eyüp halkının bir değeridir ve Eyüpsultan’da kalmalıdır. Belediyemizin borçları sürekli artmakta, satışlar, krediler, trampalarla değer kaybetmektedir. Buna bir son vermeliyiz” ifadesini kullandı.

CHP’li Veli Güngör de itirazını, "Oranın maddiyattan çok manevi bir değeri var. Oranın bir tarihi var. Biz burada yer satmıyoruz, biz burada tarihimizi veriyoruz.  Bize dokunan, eski Eyüpsultan Belediye Binası'nın yani Eyüp’ün tarihinin en güzide yerinin verilmesidir. Burası Eyüpsultan’ın yeri olarak hizmet vermelidir” sözleriyle dile getirdi.

AKP ESKİ YÖNETİMİ SORUMLU GÖSTERDİ
Eleştirileri yanıtlayan Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yavuz, kararın geçmiş yönetimin takdiri olduğunu belirterek, AKP’li eski yönetimi hedef gösterdi. Yavuz daha sonra özetle şunları söyledi:

Eleştiririz eleştirmeyiz, birtakım yorumlar yapılır. Ama geçmiş dönemde böyle bir uygulama yapılmış. Belediyeye kâr getirecek bir uygulama. Bakanlığa devrini sağlıyoruz. Devrini sağlarken de belediyemizi hukuki ve ticari zarara sokmadan, vergi borcumuza dahil ederek uygulama yapıyoruz.

Konuşmaların ardından teklif oy çokluğuyla kabul edildi.