AKP’li Turhan Belediye Başkanı İlker Bekler, Türk bayrağının hilal ve ay kısmına kendi isminden bir şekil yaptırdı. “İlker” adını hilal şeklinde Türk bayrağına işleten AKP’li başkan, “Bekler” soyadından da yıldız motifi yaptırdı. AKP’li Başkan İlker Bekler’in Türk bayrağını değiştirdiği fotoğraflar, kendi sosyal medya paylaşımlarında da görüldü.

Bekler’in yaptığı bu değişiklik akıllara, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu’nu akıllara getirdi. Kanunun ikinci maddesinde, “Türk Bayrağı, bu Kanuna ekli cetvelde gösterilen şekil ve oranlarda olmak kaydıyla beyaz ay - yıldızlı albayraktır” ifadeleri yer alıyor.

Bayrak Kanunu’nda Türk Bayrağı’nın nasıl olması gerektiği açıkça belirtilirken, Türk Bayrağı üstünde herhangi bir işlem yapmakta yine aynı kanunun 8’inci maddesinde yasaklanıyor. Ayrıca bu işlemi yapanlar için de cezai yaptırım anlatılıyor.

Türk Bayrağı Kanunu’nun 8’inci maddesi:

Bu Kanuna ve çıkarılacak yönetmeliğe aykırı olarak Bayrak yapmak, satmak ve kullanmak yasaktır. Bu yasağa aykırı olarak yapılan Bayraklar o mahallin yetkili amirlerince toplatılır. (3)

Bu Kanun hükümlerine aykırı davranışta bulunanlara, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi uyarınca idarî para ceza verilir.