AKP Grup Başkan Vekili Naci Bostancı, Grup Başkan Vekilleri Özlem Zengin ve Bülent Turan ile birlikte TBMM’de gazetecilere açıklama yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında 2004-2019 yılları arasında vatandaştan  65 milyar lira deprem vergisi toplandığını, bunun 34 milyar dolar anlamına geldiğini ifade ederek, “34 milyar dolar alıyorsun, bu para nereye gitti? Vatandaş bunu soruyor. Vatandaş görevini yaptı ama 17 yıldır iktidarda olanlar görevlerini yapmadı” dedi. 

Bir gazetecinin Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasına ilişkin sorusu üzerine de AKP'li Naci Bostancı, şöyle konuştu:

Bütçeyi bilenler, 5018 sayılı Bütçe Kanunu’nu bilenler herhangi bir ad ve isim altında şu iş için vergi topluyoruz tarzında bir düzenleme olamayacağını, 5018’in 13. maddesinde hususi bir şekilde bu tür vergiler toplanamayacağını ifade ediyor.

Bütçede paralar toplanır, ihtiyaca göre de harcanır. Dolayısıyla deprem vergileri adı altında, bunlar toplanacak ve depreme gönderilecek tarzında bir düzenleme söz konusu değildir. Bütçenin mantığına aykırıdır.

Bütçeden haberdar olanlar bunu bilirler. Esasen Türkiye deprem kuşağında bir ülke olduğu için zaten bütçeden çok ciddi miktarda bir kaynak çok çeşitli biçimlerde kentsel dönüşüm, çeşitli destekler biçimde bu depreme yönelik hazırlıklar için harcanmaktadır.