Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yabancıların Türk vatandaşlığı için Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) girebilmelerinin detaylarını açıkladı.

Buna göre, en az 500 bin dolar veya karşılığı döviz tutarında katkı payını 3 yıl sistemde kalma şartıyla BES’e yatıran yabancılara Türk vatandaşlığı hakkı verileceği öğrenildi. Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancılar, yeni bir BES sözleşmesi kurmak suretiyle, unvanında ‘vatandaşlık’ ibaresine yer verilen emeklilik planlarına dahil edilecek.

SEDDK’nin açıklama şöyle:

SEDDK 13 Mayıs 2022 tarihinde yürürlüğe giren ‘Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ kapsamında genelge yayımlamıştır.

08 Ağustos 2022 itibarıyla yürürlüğe giren genelgede Bireysel Emeklilik Sistemi uygulamasında ‘Yabancıların İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığı Kazanımına İlişkin Esas ve Usuller’ başlıklı on dördüncü bölüm ile vatandaşlık başvurusunda uygulanacak usul ve esaslar düzenlenmiştir.

Bilindiği üzere, en az 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Kurumumuz tarafından belirlenen fonlarda tutma ve üç yıl sistemde kalma şartıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yatıran yabancıların istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanabilmesine imkân tanındı. Bu sayede Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarılacak birikimlerin artması ile sistemin derinleşmesi, yurtiçi tasarrufların artışına önemli düzeyde katkıda bulunması ve üreteceği ölçek ekonomisi sayesinde maliyetleri azaltarak tüm katılımcılara katma değer sağlaması öngörülüyor. Yönetilen birikimlerin, piyasadaki kurumların gelişmesine ve uzun vadeli fon dengesine fayda sunması bekleniyor.

'BU VURDUMDUYMAZLIK MİLLETİN AKLIYLA ALAK ETMEKTİR'
CHP Gamze Taşcıer, BES ile vatandaşlık verilmesine yaptığı yazılı ile tepki gösterdi. Taşçıer, iktidarı eleştirerek, "Ev alana verdikleri yetmiyor, şimdi de BES yaptıranlara vatandaşlık verecekler. AKP iktidarı tüm dünyaya nasıl bir acziyet içerisinde olduğunu ilan ediyor. Maalesef bu süreçte ülkemizin itibarını da sarsmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

CHP'li Taşçıer'den BES ile vatandaşlık verilmesine tepki

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer

Taşcıer’in yazılı açıklaması şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan ekonomiyi batırdı, bu yüzden de döne dolaşa ekonomiye girecek para arıyor. Türk vatandaşlığı tarihimizin hiçbir anında bu denli değersizleştirilmedi. Bugüne dek kaç kişiye parayla vatandaşlık verildiğini sordum, 6 ay sonra cevap diye içinde yanıt olmayan tam manasıyla boş bir kâğıt parçası geldi. Halkta bu konuda büyük bir rahatsızlık var ama Erdoğan ve partisi duymazlıktan geliyor. Tüm eleştirilere rağmen parayla vatandaşlığın kapsamını genişletmeye de devam ediyorlar. Bu vurdumduymazlık milletin aklıyla alay etmektir. Ev alana verdikleri yetmiyor, şimdi de BES yaptıranlara vatandaşlık verecekler. Yabancı gelecek, BES yaptıracak, bir süre sistemde kalacak, sonra hem anaparasını hem de kârını alacak, bu süreçte Türk pasaportunu da cebine koyacak. Bir de gidip bunun reklamını yaparlar havaalanlarında. AKP iktidarı tüm dünyaya nasıl bir acziyet içerisinde olduğunu ilan ediyor. Maalesef bu süreçte ülkemizin itibarını da sarsmaya devam ediyor.