Kamuda liyakata aykırı atamalara imza atan AKP, zamanla bürokrasiyi çöküşün eşiğine getirdi. Bakanların yanı sıra çoğunluğu AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı bürokratlar, görevde kısa süre kaldıktan sonra haklarındaki iddiaların açığa çıkmasının ardından istifa ediyor. İstifa etmeyenler ise kararnamelerle görevden alınıyor.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, AKP’nin tartışmalı bürokrat atamalarından sonuncusu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) yaşandı. TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Uygun, 4 Eylül’de görevden alındı. Yerine ise Abdülkerim Murat Atik atandı. Atama kararının hemen ardından yeni Genel Müdür Atik’in geçmişi açığa çıktı. Atik’in, Genel Müdürlüğe atanmadan kısa süre önce TCDD'den 40 milyon avroluk ihale alan Sun Group'un Yönetim Kurulu Başkanı ve Adnan Oktar grubunun eski müridi olduğu, Oktarcılara açılan davalarda sanık olarak yargılandığı ortaya çıktı. Atik, göreve geldikten sadece 10 gün sonra istifa etti, yerine Genel Müdür Yardımcısı Metin Akbaş getirildi.

ATAMALARDA LİYAKATSIZLIK ALIŞKANLIK OLDU
Sadece 10 günde üç kez genel müdürü değişen TCDD, AKP’nin liyakatsız bürokrat atama alışkanlığının sonuçlarının en çarpıcı örneklerinden biri oldu. Bu atama tarzı TCDD ile sınırlı kalmayan AKP’nin son dönemde imza attığı tartışmalı görevlendirmeleri şöyle oldu:

• AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’ne getirilen Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, akademisyenlerin kep yerine sarık kullanması gerektiğini söyledi. Ağırakça ayrıca şeriat çağrısında da bulundu. Bu açıklamalarının ardından Ahmet Ağırakça’nın yerine Prof. Dr. İbrahim Özcoşar atandı.

• Cumhurbaşkanı Erdoğan ile faiz konusunda ters düştüğü açığa çıkan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı. Yerine AKP’li Naci Ağbal getirildi. Erdoğan ile fikir ayrılığı yaşadığı kaydedilen Ağbal da görevde sadece dört ay kalabildi. Ağbal’ın yerine eski AKP Milletvekili Şahap Kavcıoğlu getirildi.

• Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’na, vekil sıfatıyla İsmail Yılmaz atandı. 20 ay bu görevde kalan Yılmaz, SGK’deki yolsuzluk soruşturmasının başlamasının ardından görevden alındı. Yolsuzluk soruşturmasını kendisinin başlattığını söyleyen Yılmaz, Erdoğan’a da görevden alma kararının ardından “şükranlarını” sundu. Yılmaz’ın yerine Yönetim Kurulu Üyesi Cevdet Ceylan getirildi.

4 YILDA 1925 KEZ GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ

• 2018 yılında, Cumhurbaşkanlığı kararıyla aralarında vali ve kaymakamların da yer aldığı 471 mülki idare amirinin görev yeri değiştirildi. 2019 yılına gelindiğinde bu kez 403 mülki idare amirinin görev yeri değişti. Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki tüm ilçelere kaymakam ataması yapıldı. Bu kararnamede ayrıca İller Bankası’ndan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne kadar çok sayıda kurumda görev değişikliği oldu.

• 2020 yılına gelindiğinde ise Erdoğan’ın imzasıyla bürokraside yine büyük yer değişiklikleri yaşandı. 2020’de 427 idare amirinin görev yeri değiştirildi. 2021 yılında ise aralarında kaymakamların ve emniyet mensuplarının da yer aldığı 624 kamu görevlisinin görev yeri değişti. Görev yeri değiştirilen ya da görevden alınan kamu görevlileri arasında rektörler, Kamu İktisadi Teşebbüsü yönetim kurulu üyeleri ile diğer kamu kurumu yöneticileri de yer aldı.

• Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Erdoğan’ın kararı ile Melih Bulu atandı. Üniversitede aylar süren eylemin ardından Bulu’nun görevine son veren Erdoğan, yerine yine tartışmalı bir isim olan Naci İnci’yi atadı.

5 BAKANLA YOLLAR AYRILDI

• 2018 yılında resmen geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinde yer alan Berat Albayrak, Ruhsar Pekcan, Ziya Selçuk, Zehra Zümrüt Selçuk ve Mehmet Cahit Turhan, henüz dönem süreleri dolmadan görevden ayrılmak zorunda kaldı.