AKP, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Washington’da resmi temsilcilik açtı.Yılmaz Polat'ın tele1.com.tr'de yayınlanan yazısına göre AKP-ABD temsilciliğine Erdoğan’ın kuzeni (dayıoğlu) Halil Mutlu atandı.

Ensar ve Türgev Vakfı’nın ortaklaşa 2014 yılında ABD’de kurduğu TÜRKEN (USA) Vakfı’nın kurucularından ve yönetim kurulu üyesi olan ayrıca AKP yanlısı ‘Türk- Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) adlı derneğin yöneticiliğini yapan Halil Mutlu, AKP temsilcisi olarak ABD Adalet Bakanlığına resmi kayıt yaptırdı.

NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU

Polat, yazısını şöyle sürdürdü: 

FARA’nın resmi kayıdında ‘Yabancı siyasi partinin amacı, misyonu veya hedefi’ bölümünde AKP’nin faaliyeti için şöyle deniyor:

‘Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirme çalışmalarının desteklenmesi, ABD’deki Türk vatandaşlarına yönelik siyasi, sosyal ve kültürel faaliyetler,seçimler için siyasi
destek’

İHTİYACI VAR MIYDI 

AKP’nin politikalarını Yönetime ve Kongre’ye anlatmak için milyonlarca dolar ödenerek kiralanan birçok lobi şirketi var. Ayrıca Finans kurumları ve Savunma Sanayii için de lobi şirketlerine milyonlar veriliyor.

Daha da önemlisi yıllarca AKP içinde önemli görevlerde bulunan Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden biri olan Washington Büyükelçisi Murat Mercan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iç ve dış politikalarını, İsrail’le son zamanlarda yakınlaşma girişimlerini Biden Yönetimine, Kongre’ye, finans kurumlarına Washington, New York ve öteki kentlerde anlatmaya çalışıyor.

Erdoğan’ın aynı zamanda AKP Genel Başkanı olduğu da biliniyor. Ayrıca söylemleri ABD’ye anında ulaşıyor.

AKP destekli dernekler de var. Gerçi ‘kar amacı gütmeyen (501C)’ nolu yasaya göre kurulan kuruluşlar, dernekler siyasi faaliyette bulunamaz ama AKP reklamı yaptıkları sır değil.

Yani AKP Yönetini ABD’de biliniyor ve her gün bir şekilde gündeme geliyor.

AKP’nin önde gelen isimleri son aylarda ABD’yi adeta komşu kapısı yaptılar. Washington’da temaslar yapıyor, eyaletleri dolaşıp partiye yakın derneklerle toplantılar düzenliyor.

Son olarak AKP’li eski bakanlar (Efkan Ala, Volkan Bozkır, İsmet Yılmaz, Mehdi Eker, Akif Çağatay Kılıç, Milletvekili Ahmet Berat Conkar) Genel Başkan Erdoğan’ın talimatıyla yaklaşık bir hafta
Washington’da Kongre’de temaslarda bulundu.