İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na 75, Özgür Özel'e ise 50 bin liralık tazminat davası açtı. Gürlek, Enis Berberoğlu, Hrant Dink, Selahattin Demirtaş ve Canan Kaftancıoğlu davalarında verdiği kararla hep tartışılan bir isim oldu.

Kritik davaların hakimi olarak bilinen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e tazminat davası açtı.

Dava dilekçelerinde, ana muhalefet partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, verdiği bir karardan dolayı Akın Gürlek hakkında, hakaret ve kabul edilemeyecek sıfatlar ile yakıştırmalar yaptıkları iddia edildi.

Dilekçelerde, Kılıçdaroğlu ve Özel’in, hiçbir bulguya ve delile dayanmaksızın Gürlek’in itibarını ve onurunu zedeleyecek ithamlar ileri sürdükleri, kamu görevini ifa eden Gürlek’i kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırmaya çalıştıkları öne sürüldü.

Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmada, Gürlek’i terör örgütü üyesi olarak aranan bir kişiyle özdeşleştirdiği, Gürlek üzerinden Hakimler ve Savcılar Kurulu’na da hakaret ettiği ifade edilen dilekçede, toplumun hiçbir ferdi tarafından kabul edilemeyecek hakaret ve yakıştırmalarla Gürlek’in ailesinin ve yakın çevresinin psikolojik sarsıntı yaşamasına sebebiyet verildiği savunuldu.

Dilekçelerde, “Müvekkil, kamuoyuna yansıyan çok tartışmalı kararlarda imzası olan hakim ve savcıların adı bilinmezken ana muhalefet partisi lideri ve grup başkanvekili tarafından sistematik bir şekilde yıpratılmıştır. Davalı ana muhalefet partisi genel başkanı sıfatıyla TBMM grup toplantısında, milyonlarca insana ulaşabilecek şekilde, eleştiri sınırlarını aşan bir yoğunlukta haysiyet, şeref ve kişiliğine yönelik hakaretler etmesi ve bir terör örgütü mensubu ile özdeşleştirilmesi karşısında müvekkil iç dünyasında elem ve üzüntü yaşamış, manen yıpranmıştır. Müvekkilin yaşadığı sıkıntıların bir nebze olsun telafisi amacıyla iş bu manevi davası açılması zorunlu hale gelmiştir.” denildi.

KILIÇDAROĞLU’NA 75, ÖZGÜR ÖZEL’E 50 BİN LİRA
Dilekçelerde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 75 bin, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e ise 50 bin liralık tazminat davası açılması talep edildi.

Öte yandan, İstanbul 24. Asliye Hukuk Mahkemesi Kılıçdaroğlu ile ilgili davanın, İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi de Özel ile ilgili davanın kabulüne karar verdi.

AKIN GÜRLEK HANGİ DAVALARA BAKTI?
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek, Selahattin Demirtaş, Canan Kaftancıoğlu, ÇHD’li avukatlar ve Sözcü gazetesi çalışanları davalarına baktı. Gürelk, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu kararını uygulamama yönündeki kararıyla kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.

Gürlek, son olarak Hrant Dink cinayeti davasında verdiği kararla tartışmanın odağında yer almıştı.