Toplumsal Haber Merkezi

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre Ajansı Kurulmasına ilişkin kanun teklifininin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeden önce AKP’li Selman Özboyacı tarafından AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’a sunulmasını eleştirdi.

CHP'li Bakan, “Bir ülkede tek adam rejiminden daha kötü bir şey varsa o da bütün kuvvetlerin; yasamanın, yürütmenin, yargının bir ailede toplanmasıdır” ifadelerini kullandı. AKP'li Selman Özboyacı, Emine Erdoğan'a yaptığı ziyareti dorularken, eleştirilere karşı kendini “Hanımefendiyi bilgilendirmek için böyle bir ziyaret yaptık” sözleri ile savundu.

CHP'li Bakan yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Arkadaşımız, kanun teklifini hazırlamış, komisyondan geçmiş, Meclis’e gelmeden sunum yapmaya kime gidiyor biliyor musunuz? Sayın Cumhurbaşkanının eşine gidiyor. Cumhurbaşkanının eşine bir milletvekili gidip ‘Kabul edildim huzura, kanunu sundum’ der mi ya, böyle bir şey var mı? Yani bunu birinin anlatması lazım, bunun neresi politika? Yasama organının bir üyesi gidip Cumhurbaşkanına da değil, Cumhurbaşkanının eşine sunum yapıyorsa orada yasama, yürütme, yargı tek kişinin elinde de değil, tek ailenin elinde birleşmiş demektir. Ve bir ülkede tek adam rejiminden daha kötü bir şey varsa o da bütün kuvvetlerin; yasamanın, yürütmenin, yargının bir ailede toplanmasıdır.

AKP'li Milletvekili Selman Özboyacı, Özkan'ın sözlerine ilişkin kendini “Hanımefendi Cumhurbaşkanımızın eşleridir, sosyal sorumluluk projeleri yürütmektedir, çevreye oldukça duyarlıdır” ifadeleri ile savundu. Özboyacı şu açıklamalarda bulundu:

Biz de bu konuyla alakalı, istişare ettiğimiz diğer bütün STK’ler gibi, Hanımefendiyi bilgilendirmek için böyle bir ziyaret yaptık. Bunun kanun yapmayla hiçbir ilgisi yoktur, zaten Komisyondan geçmiş bir kanun teklifi, bugün Genel Kurul’da görüşülmektedir. Kesinlikle Hanımefendinin bu konularda da böyle ucuz siyasi polemiklere konu olmamasını rica ediyorum. Murat Bey’in böyle bir amacının olmadığını biliyorum ama kendisi bu konudaki gayretimizi biliyor.

 AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise konuya ilişkin savunmasını “Devlet başkanlarının eşleri görevleri gereği de sosyal sorumluluk projeleri yürütür” sözleriyle yaptı. CHP'li Özkan bu sözlere de tepkisini “Yasama faaliyeti sosyal sorumluluk projesi mi?” diyerek gösterdi.