Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 2022'de Türkiye genelinde boşanma araştırması yapılacağını bildirdi.

AA'nın haberine göre Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM) aracılığıyla "aile, çocuk, genç, kadın, engelli ve yaşlı tüm vatandaşlara, ihtiyaç duydukları konularda tek noktadan ve birebir destek sağlandığını" anlatan Yanık, 2013'ten bugüne kadar Türkiye genelinde 374 SHM'nin hizmete açıldığını ve yıl sonuna kadar 6 SHM'nin daha açılacağını bildirdi.

Yanık, "2022 yılı sonunda açmayı hedeflediğimiz 20 Sosyal Hizmet Merkezi ile ülkemiz genelinde 400 merkeze ulaşarak vatandaşlarımızın hizmetlerimize erişimini daha da kolaylaştıracak ve genişleteceğiz" diye konuştu.

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında 3 bin 542 ASDEP görevlisiyle bugüne kadar 3 milyon 468 bin 827 haneye ulaşıldığını aktaran Yanık, ASDEP mevzuatının geliştirilmesi ve yazılım alt yapısının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları da 2022 yılının ilk yarısında tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

ÜCRETSİZ AİLE DANIŞMANLIĞI HİZMETİ 2022'DE YAYGINLAŞTIRILACAK
Derya Yanık, aile eğitim programları kapsamında da 2013'ten itibaren 2 milyon 296 bin 126 kişiye ulaşıldığını belirterek, "Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile bugüne kadar toplam 1 milyon 216 bin 971 gencimize ve çiftimize 'Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri', 'Aile Hukuku', 'Evlilik ve Sağlık' alanlarında eğitimler verdik" dedi.

Türkiye genelinde SHM'ler ve il müdürlüklerince ücretsiz sunulan, vatandaşların e-Devlet üzerinden başvurabildiği aile danışmanlığı hizmetine ilişkin bilgileri de paylaşan Yanık, "2012 yılından itibaren toplam 76 bin 472 başvuruya aile danışmanlığı hizmeti verdik. 2022 yılında, tüm bu eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizin vatandaşımıza daha etkin sunulması amacıyla, eğitmen ve danışmanlarımızı süpervizyon ve eğitim programları ile destekleyecek, aile danışmanlığı hizmetimizi daha da yaygınlaştıracağız." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE GENELİNDE BOŞANMA ARAŞTIRMASI YAPILACAK
Bakanlıkça Türkiye Aile Yapısı Araştırması'nın (TAYA) dördüncüsünün ve Türkiye Ergen Profili Araştırması'nın (TEPA) üçüncüsünün saha çalışmalarını 2021 itibarıyla başlattıklarını dile getiren Yanık, bu araştırmaların sonuçlarının 2022'de kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Yanık, "2022 yılında, ayrıca, Türkiye Üniversite Gençliği Profil Araştırması'nın (TÜGPA) üçüncüsü gerçekleştirilecek olup, boşanma nedenlerini incelemek üzere Türkiye geneli nicel bir boşanma araştırması da yapılacaktır. Bu çalışmalarla sosyolojik değişimi ve dönüşümü takip ediyor, hizmetlerimizin etki analizleriyle birlikte yoğunlaşmamız gereken hizmet alanlarını ve yeni sosyal politikalarımızın ana fikirlerini belirliyoruz." açıklamasında bulundu.