Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'derhal tahliye edilmeli' kararına karşın eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, partisinin merkez yönetim kuruluna sunduğu haftalık değerlendirme raporunda AİHM’in Demirtaş kararına uyulmamasının Türkiye için ciddi sonuçları olabileceğini belirtti.

Duvar’da yer alan habere göre; AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun AİHM kararının hiçbir anlam taşımadığına yönelik açıklamalarının Türkiye’nin uluslararası ilişkilerini etkileyecek nitelikte olduğunu belirten Toprak, “Cumhurbaşkanı'nın ve İçişleri Bakanı'nın kesinleşmiş bir mahkeme kararı, yargı hükmü olmamasına karşılık kendilerini yargının üzerine koyarak hüküm kesmeleri ve siyasi tutumlarını yargı kararının üzerinde görmeleri hukuku yok sayan, mahkemeleri baskı altına almayı, yargının vereceği kararı ‘talimatlandırmayı’ öngören bir tutumdur” dedi.

“Bakanlar Komitesi AİHM’nin girişimini gündemine alarak Türkiye'nin Avrupa Konseyi ve AKPM üyeliğinin askıya alınmasına kadar varabilecek bir süreci başlatabilir” ifadelerine yer veren Toprak “Bunun yanında birkaç hafta önce onaylanarak yürürlüğe giren AB Global İnsan Hakları Ambargolar Rejimi (GİHAR) Yasası çerçevesinde, Türkiye’ye insan hakları ihlali, AYM ve AİHM kararlarının uygulanmaması vb. nedenlerle ağır siyasi ve ekonomik ambargo ya da yaptırımların uygulanması gündeme gelebilir. Türkiye ile AİHM/Avrupa Konseyi arasında da kriz çıkarsa, bunun AB Liderler Zirvesine yansıması, Biden yönetimi ile ortaklaşa bir tutuma girilmesi beklenmelidir! AİHM ve yargı kararlarını uygulamamanın ülkemiz açısından çok ciddi sonuçlarının olabileceğini öngörmekteyim!” ifadelerini kullandı.