Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Garê'de Türk askerlerinin öldürülmesi olayına ilişkin olarak "iki operasyon türünün karıştırıldığını" söyledi ve "Kurtarma operasyonları önceden söylenmez" ifadesini kullandı.

Bir dönem Dışişleri Bakanlığı da yapan Davutoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerinin bu dönemde çok kırılgan olduğunu belirterek, "Ters bir retorikle her an daha da kötüleşebilir. Erdoğan’ın 13 şehit olayıyla ilgili olarak doğrudan Biden’ı hedef alması, Biden’ı kendisini aramaya zorlamak içindi. Zaten aradan bu kadar süre geçtikten sonra hâlâ aramamış olması ilişkilerin ne kadar kırılgan hâle geldiğinin bir diğer göstergesi" görüşünü dile getirdi.

Gazeteci Murat Yetkin'in sorularını yanıtlayan Davutoğlu, AKP'nin salgına rağmen kongreler yapmasını eleştirirken, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili olarak da "Statükoya esir olanlar reform yapamaz" mesajını verdi.

“Erdoğan statükoya esir olmuş durumda” yorumunu yapan Davutoğlu,  sözlerini şöyle sürdürdü:

Reform yapmanın üç şartı vardır. Birincisi zihinsel berraklık, yani ne yapmak istediğinizi bileceksiniz. İkincisi sosyo-politik iklim müsait olacak, halkta bu yönde bir talep olacak. Üçüncüsü de ikna edici bir uygulama planı ortaya koyacaksınız. Bunların üçü de yok.

Erdoğan’ın reform konusunda zihni açık değil. Erdoğan hukuk devleti diyor, ortağı Bahçeli Anayasa Mahkemesini kapatmaktan söz ediyor. Reform dediği gün Ankara’nın ortasında gazeteciler, siyasetçiler saldırıya uğruyor. Genel Başkan Yardımcımız Selçuk Özdağ’a silahlı saldırı düzenleniyor. Asliye Ceza 'öldürmeye teşebbüs' diyerek Ağır Ceza’ya yolluyor, Başsavcı Vekili savcıya 'mütalaayı' değiştirin diyor ve 'yaralamaya teşebbüsten' istinaf mahkemesine gidiyor. Tveet atanlar, Boğaziçi öğrencileri hapse atılırken, silahlı saldırganlar 'mağdur olmasınlar' diye salıveriliyor.

Reform, statükoyu değiştirmek işidir. Oysa, Erdoğan statükoya esir olmuş durumda. Erdoğan’ın bir konuda zihni net, o da otoriterliğin artması.