Toplumsal Haber Merkezi

4.Yargı Paketi’nde katalog suçlarda somut delil olmadan tutuklama olmayacağına ilişkin ‘düzenleme’ Adalet Komisyonu’ndan geçti. Bu ‘düzenlemeye’ göre katalog suçlar arasında yer alan cinsel istismar suçunda ve diğer cinsel suçlarda “kuvvetli şüphe” yerine “somut delil” aranacak.

Avukat Tuba Torun, 4. Yargı Paketiyle yapılan yeni “düzenlemenin” ne anlama geldiğini açıkladı.

Torun, “Bizler İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme yanlışımdan geri dönün diye çabalarken, 4. Yargı Paketi’nde katalog suçlarda somut delil olmadan tutuklama olmayacağına ilişkin düzenleme Adalet Komisyonu’ndan geçti, geçirdiler. Son derece tehlikeli bir düzenleme, çünkü; katalog suçlar arasında yer alan cinsel istismar suçunda -tıpkı diğer cinsel suçlarda da olduğu gibi- somut delil bulunmama ihtimali daima vardır, yüksektir. Zaten “Kadının Beyanı Esastır” ilkesiyle açıkça derdi olan siyasi iktidar ufak ufak uygulamayı buraya sürüklüyor” diyerek şöyle devam etti:

Adalet Komisyonu’ndan geçen bu düzenleme cinsel suçların tamamına ve 6284’e ilişkin taleplere kıyasen uygulanabilir. Böylece delil bırakmayan suçlu cezadan kolayca yırtar. Şüpheli ölümlerin aşırı artmasının ana sebeplerinden biri de bu, evet; suçlular kendilerini savunmayı öğrendiler. Malumunuz, 6284 Sy Yasa kapsamındaki koruma taleplerimiz bir süredir somut delil yokluğu sebebiyle reddediliyor. Oysa, bu Yasa’nın özelliği, can havliyle koruma talep eden kadınların hayatını kurtarmaktır. Somut delil ararsanız 6284’ün varoluş amacını yok saymış olursunuz. Siyasi iktidar ve ne yazık ki doğrudan ve dolaylı etkilediği yargı; kaşla göz arası marifetmiş gibi attığı bu gollerle şunu söylüyor; kadınlar ve hatta çocuklar her türlü şiddete, cinayete, kamusal yaşamdan soyutlanmaya RAĞMEN evde kalmalılar/evlenmeliler/boşanmamalılar.

Onlara göre, daha çok evlilik=daha çok çocuk=genç nüfus=iktidarlarının bekası.

Yani, kadınların, çocukların, yok sayfıkları LGBT+’ların bedenlerini kendi iktidarlarının bekası için bir araç olarak görüyorlar. Sonra bir bakmışsınız suçlular aramızda, hak savunucuları hapiste.
Bizler kabul etmiyoruz. Yaşamlarımızın, bedenlerimizin, geleceğimizin, en temel haklarımızın birkaç erkeğin menfaatine kurban edilmesine göz yummayacağız. Yok saydıklarınız olarak varız! Genç nüfus sizi onaylamıyor! Her geçen gün artıyoruz, bilinçleniyoruz! Kaybedeceksiniz!