Toplumsal Haber Merkezi

Dün, gözaltılara ve tehditlere karşı İstanbul Kadıköy'de buluşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve onlara destek için gelen binlerce yurttaşın dilindeki sloganlardan biri de despot padişah Abdülhamit'in tahttan indirildiği ve Meşruiyetin yeniden ilan edildiği 1908'in öncesine ait bu slogan "Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet" idi...

Sanki halkın 'kul' olmaktan çıkıp yurttaş olmak istemesi, bunun için de başındaki zalim padişahı devirip tarihin çöplüğüne göndermesi kadar doğal bir şey yokmuş gibi 112 yıldır hesaplaşa hesaplaşa bitirilemeyen Hürriyet Devrimi, bu sloganla birliikte yeniden gündeme oturdu. Slogan sadece elden düşme 'Yetmez Ama Evet'çileri değil Osmanlı'dan geriye kadar Osmanlı pazarlamacılarının da canını sıktı.

Halkın İkinci Abdülhamit'i tahttan alaşağı edişini simgeleyen slogana Abdülhamit’in dördüncü kuşaktan torunu Nurhan Sultan Osmanoğlu'nu da epey rahatsız etti. "Dedem Abdülhamid Hanı tahttan indirenlerin dillerinde 'Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet' sloganları vardı, bugünde aynı slogan var" diyen Osmanoğlu, "9 senede koca imparatorluğu paramparça ettiler. O gün mesele hürriyet değildi. Dün ağaç değildi. Bugün de rektör değil. Taleplerinden anlarsınız" ifadelerini kullandı.