ABD, Türkiye'yi ‘seyahat etmeyin’ kategorisine ekleyerek vatandaşlarını Türkiye seyahati konusunda uyardı. 

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’yi ‘seyahat etmeyin’ uyarısının yapıldığı ülkelerin yer aldığı kategoriye ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, resmi internet sitesinde yer alan uyarı sayfasını güncelleyerek Türkiye’yi en riskli kategori olan 4. seviyeye taşıdı. Uyarıda, “Covid-19 nedeniyle Türkiye’ye seyahat etmeyin. Terörizm ve keyfi gözaltılar nedeniyle Türkiye’ye seyahat ederken daha dikkatli olun. Bazı bölgelerde risk arttı... Terör örgütleri Türkiye’de olası saldırılar planlamaya devam ediyor." denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı uyarı mesajında şu ifadeler kullanıldı:

“Covid-19 nedeniyle Türkiye’ye seyahat etmeyin. Terörizm ve keyfi gözaltılar nedeniyle Türkiye’ye seyahat ederken daha dikkatli olun. Bazı bölgelerde risk arttı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Covid-19 nedeniyle Türkiye için 4. Düzey Seyahat Sağlık Bildirimi yayınladı ve bu, ülkede çok yüksek düzeyde Covid-19 olduğunu gösteriyor.

Terör örgütleri Türkiye’de olası saldırılar planlamaya devam ediyor. Teröristler, turistik yerleri, ulaşım merkezlerini, pazarları/alışveriş merkezlerini, yerel yönetim tesislerini, otelleri, kulüpleri, restoranları, ibadet yerlerini, parkları, önemli spor ve kültürel etkinlikleri, eğitim kurumlarını, havaalanlarını ve diğer yerleri hedef alarak çok az uyarıda bulunarak veya hiç uyarı vermeden saldırabilirler.

Bunun yanı sıra ülkedeki güvenlik güçleri siyasi güdümlü, yetersiz veya gizli tanıklara ve kanıtlara dayanarak terör örgütleriyle bağlantılı oldukları iddiasıyla ABD vatandaşları da dahil olmak üzere on binlerce kişiyi gözaltına almış durumda. ABD vatandaşları da Türkiye’den ayrılmalarını engelleyen seyahat yasaklarına tabi tutulabiliyor. Türkiye Hükümeti tarafından açıkça onaylanmayan gösterilere katılmak ve hükümeti eleştirmek (sosyal medya dahil) tutuklama ile sonuçlanabiliyor.”

ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta Aruba, Esvatini, Fransa, Fransız Polinezyası, İzlanda, İsrail, Laos ve Tayland’ı da “tüm seyahatlerden kaçının” tavsiyesinin verildiği “yüksek riskli ülkeler” listesine dahil etmişti.