Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar "S-400'ler NATO komuta sistemine dahil edilmeyecek" dedi.

Akar, ABD'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison'ın Sinop'ta yapılan S- 400 test atışıyla ilgili açıklamalarına cevap verdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamaları şöyle:

"Her savunma tedarik programı çerçevesinde deneme ve sistem kontroller yer almaktadır. Bu usüller tedarik programının bir parçasıdır ve tamamıyla teknik bir faaliyettir. S-400'ler NATO'nun komuta ve kontrol altyapısına entegre edilmeyecek. Türkiye NATO üyelerinden beklenen tüm sorumluluklarını yerine getirmektedir.

Tam koruma ve kapsama için tüm katmanların ve sektörlerin dikkate alınması gerekir. İhtiyaca göre alternatif sistemler (Patriot, SAMP-T gibi) de alınabilir. Türkiye tüm müttefikleriyle alternatif üzerinde çalışmıştır ve çalışmaya hazırdır

S-400 tedariki bir tercih değil, zorunluluk olmuştur. (Yunanistan’ın elinde bulunan Rus S-300’ler) “S-400’ler milli sistemde müstakil olarak, NATO’da var olan S-300 gibi Rus menşeli silahların kullanıldığı gibi kullanılacaktır.Tek. transferi,ortak üretim ve teslimat takvimi gibi garantiler verilirse ABD’den Patriot hava savunma sistemleri alınabilir. Biz sattık ama Kongre onaylamıyor, teslimata izin vermiyor’ gibi yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil."

ABD'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye’nin S-400’leri demesiyle ilgili “Bu gelişmeler hiç iyi değil” yorumunda bulundu. Hutchison, ABD ve NATO'nun Türkiye'nin S-400'leri satın alacağını duyurduğu 2017'den itibaren bunu önlemek için “çok yoğun çaba harcadığını” söylemişti.

Türkiye, yayımladığı NOTAM (Havacılara Bilgi Notu) ile Sinop hava sahasının atış eğitimi gerekçesiyle 16-17 Ekim arası trafiğe kapalı olacağı hususunda bilgilendirmede bulunmuştu.

NOTAM'da, Sinop hava sahası için irtifa sınırlaması 200 bin feet olarak verilirken, "Füze atışı yapılacaktır" ifadesi de bulunmuştu.

Yetkililer, geçtiğimiz günlerde Karadeniz'in Sinop bölgesi için biri atış eğitimi, diğer ikisi ise askeri eğitim olmak üzere üç tane NAVTEX de ilan etmişti.

Türkiye ile ABD arasında krize neden olan S-400 hava savunma sistemleri 10 gün önce test için Sinop'a getirilmişti.