Toplumsal Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMCHR), Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemler sırasında gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması için çağrı yaptı.Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMCHR) tarafından yapılan açıklamada "LGBT karşıtı söylem" de kınandı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Barışçıl gösterilere katıldıkları için gözaltına alınan öğrencilerin ve göstericilerin bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunuyor ve polisi aşırı güç kullanımını durdurmaya davet ediyoruz. Yetkililerin de, LGBT bireylere karşı nefret ve ayrımcılığı teşvik eden homofobik ve transofobik yorumlarını kınıyoruz."

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price da bugün Boğaziçi öğrencilerinin eylemlerine yönelik “Rektöre karşı yapılan barışçıl protestoları yakından takip ediyoruz, ayrımcı söylemleri sert bir şekilde kınıyoruz.” demişti.

'KİMSENİN HADDİ DEĞİL'
Dışişleri Bakanlığı yapılan eylemlerde saldırıyı kınayan ABD ve BM'ye ''Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olayları ve Türkiye’nin bu olaylarla hukuk çerçevesinde yürüttüğü mücadeleyi görmezden gelerek ülkemize demokrasi ve hukuk dersi vermeye kalkanlara aynaya bakmalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir.'' diyerek tepki gösterdi. 

Boğaziçi Üniversitesi'nde devam eden protestolar hakkında konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "LGBT, yok öyle bir şey. Bu ülke millidir, manevidir ve bu değerlerle geleceğe yürümektedir" ifadelerini kullanmıştı.Boğaziçi Üniversitesi'nde, yeni rektör Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasının ardından başlayan protestolarda, LGBT kulüplerine mensup öğrencilerin İslami değerleri tahkir etmesi sonucu gerilim yükselmişti.