Bakanlığın sözcü yardımcısı Cale Brown tarafından paylaşılan programa göre Pompeo, İstanbul'da sadece İstanbul Ekümenik Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ile görüşecek. 

Pompeo'nun ziyaretine ilişkin yapılan bu açıklamaya, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy 11 Kasım günü yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. Misafir yabancı devlet adamlarının ziyaret ettikleri ülkelerdeki dini cemaatlerin temsilcileriyle bir araya gelmelerinde bir sakınca olmadığını, ancak Türkiye'nin dini özgürlükler konusunda özellikle son 20 yılda ilerleme kaydettiğinin herkesin bildiğini kaydeden Aksoy, şu tepkiyi verdi:

"Dolayısıyla, ABD Dışişleri Bakanı'nın ülkemizi ziyaretine ilişkin açıklamada bu hususta kullanılan ifadeler son derece yersizdir. Kaldı ki, ABD'nin önce aynaya bakması ve kendi ülkesindeki ırkçılık, İslam düşmanlığı ve nefret suçları gibi insan hakları ihlallerine gereken hassasiyeti göstermesi daha doğru olacaktır."

Bloomberg’e ismini açıklamadan konuşan Türkiyeli bir yetkili, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ankara davetinin Pompeo tarafından reddedildiğini ve ABD Dışişleri Bakanı’nın Çavuşoğlu’nu İstanbul’a çağırdığını belirtti. 

Yine aynı yetkili, Çavuşoğlu’nun bu durumdan oldukça rahatsız olduğunu da ifade etti. 

Dışişleri Bakanlığı ise konuya dair açıklama yapmayı reddetti.

Pompeo, Fransa, Türkiye, Gürcistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek. Türkiye dışındaki ülkelerde üst düzey yetkililerle de bir araya gelecek.