Toplumsal Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı'nca dün gece yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın 25-26 Temmuz günlerinde Çin’i ziyaret edeceği belirtildi. Bunun üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin Çin’le ilişkileri görüşmek üzere Sherman’ı Çin’e gönderme talebinde bulunduğu ve tarafların Tianjin kentinde bir araya gelecekleri bildirildi.

Sherman’ın burada Çin-ABD ilişkilerinden sorumlu Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng’le görüşeceği açıklandı. Sherman, Dışişleri Bakanı Wang Yi tarafından da kabul edilecek. Çin’in ikili ilişkilere dair ilkesel tutumunu, egemenlik ve kalkınma çıkarlarını koruma kararlılığını yineleyeceği, ABD’nin Çin’in içişlerine karışmayı durdurmasını isteyeceği duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa Sherman’ın görüşmelerinin “ilişkileri sorumlu bir şekilde yönetmek için samimi alışverişler düzenlemeye yönelik devam eden çabaların bir parçası” olacağı belirtildi. Nisan ayında Biden’in iklim elçisi John Kerry, Shanghai şehrini ziyaret ederek Biden yönetiminde Çin’i ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili olmuştu.