Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde UNESCO Birimi oluşturuldu. Türkiye’de ilk olma özelliği bulunan birimin, Ankara’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan tarihi eserlerinin kalıcı listeye dahil edilmesini sağlamak için çalışacağı bildirildi.

Birimde görev alan uzman personelin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) geçici listesinde bulunan, “Gordion Antik Kenti, Beypazarı, Hacı Bayram ve Augustus Tapınağı’nın olduğu bölge, Arslanhane Camisi’nin tavan işlemeleri ve Tuz Gölü”nün daimi listeye alınması için çalışacağı belirtildi. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın onayıyla kurulan UNESCO biriminin ayrıca eğitim, bilim, kültür ve bilginin geliştirilmesi, soyut, somut kültürel varlıkların korunması ile UNESCO’nun hedeflerinin duyurulması için de çalışacağı kaydedildi.

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, şu değerlendirmelerde bulundu:

Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ın onayıyla Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığımız bünyesinde UNESCO birimi oluşturduk. Bu birimde görev alan arkadaşlarımız alanlarında uzman ve sorumluluk disiplinine sahip. Arkeolog, Sanat Tarihçi ve restorasyon konusundaki uzman arkadaşlarımız Ankara’daki kültür ve doğal varlıkları koruma konusunda aktif rol alacak. Ankara’nın UNESCO’nun geçici listesinde 5 tane doğal ve kültürel varlığı var. Gordion Antik Kenti, Beypazarı, Hacı Bayram ve Augustus Tapınağının olduğu bölge, Arslanhane Camimiz, bir de Tuz Gölü listede mevcut. Temel hedefimiz Ankara’yı UNESCO’nun kalıcı listesine alabilmek.

KADİM MİRAS

Mimar ve mühendislerden oluşan ekibin iki ay süren yüksek lisans düzeyindeki eğitimi tamamlayarak sertifika aldığını anlatan Ödemiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu eğitim çalışması dünyada ve Türkiye’de bir ilktir. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen eğitim online olarak verildi. Eğitimleri tamamlayarak sınavlara girdik ve başarıyla eğitim sürecini bitirdik. Konular sadece arkeolojik varlıkların kurtarılması değil. Aynı zamanda bunların uygulamasına yönelik pratik eğitim de verildi. Ankara’daki kadim mirası gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Öyle bir miras ki yok olduğu zaman yerine koyma şansımız yok.