Avrupa Birliği’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de tek taraflı adım atmaktan kaçınmaya ve diyaloğa çağırdı.

Reuters’ın haberine göre Avrupa Komisyonu sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, diyaloğun sonuç vermemesi durumunda ise AB’nin halihazırda yaptırımları uygulamak için harekete geçmiş olduğu belirtildi.

AB Dışişleri Bakanları geçen hafta Yunanistan ve Kıbrıs ile Türkiye arasındaki Doğu Akdeniz gerilimini görüşmek üzere toplanmıştı.

Reuters, adını açıklamadığı bir AB diplomatının Cuma günü Türkiye’ye karşı “havuç ve sopa”nın devrede olduğunu söylediğini duyurdu. Buna göre sözkonusu diplomat “Sopaların (yaptırımlar) yanısıra Ankara’yı ciddi anlamda diyaloğa dahil etmek için havuçlar da olacaktır. Bu havuçlar yeni bir gümrük birliği hakkında ilerleme ve mülteci programı için daha fazla para olabilir” dedi.

PAPA'DAN 'DİYALOG' ÇAĞRISI
Öte yandan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Türkiye ile Yunanistan arasında tırmanan Doğu Akdeniz kriziyle ilgili çağrı yaptı. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Papa, “Doğu Akdeniz bölgesindeki gerilimi endişeyle takip ediyorum. Bölge halklarının barışını tehdit eden anlaşmazlıkların çözümü için yapıcı diyalog ve uluslararası hukuka saygı çağrısı yapıyorum" ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, Twitter hesabından Francis'in Doğu Akdeniz'e dair açıklamasına ilişkin İngilizce olarak değerlendirmede bulundu.

Altun, "Papa Francis'in Doğu Akdeniz hakkındaki açıklamalarını memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye olarak, Yunanistan başta olmak üzere ilgili ülkelere, Ege adalarını silahlandırmak ve Mavi Vatanımız üzerinde hak iddia etmek yerine uluslararası hukuka riayet etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Akdeniz bir barış ve istikrar denizi olmalıdır" dedi.

AB'DEN TANSİYON DÜŞÜRME TEKLİFİ
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilime ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan açıklama geldi.

Yapılan açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de attığı adımlardan rahatsız olunduğu kaydedildi. Açıklamada, "Tansiyonu artıracak tek taraflı adımlar yerine Türkiye ile diyaloğa ihtiyaç var" ifadesi kullanıldı.