RTÜK, orman yangını haberlerini veren kanallara ceza yağdırdı. FOX TV muhabirinin canlı yayında  “O kadar hızlı geliyor ki alevler, kâbus gibi” sözleri cezaya gerekçe oldu. Fatih Altaylı'nın aşı karşıtlarına ilişkin sözleri de Habertürk'e ceza olarak döndü.

Orman yangını haberleri için bugün toplanan RTÜK’ten kanallara para cezası çıktı.   

Kılıçdaroğlu’nun "RTÜK’ün yangın haberleri sansürünü" eleştirdiği açıklamasının da olduğu yangın haberleri için 6 kanala ceza verildi. Canlı yayında “O kadar hızlı geliyor ki alevler, kâbus gibi…” diyen muhabiri yüzünden FOX TV para cezası alırken, Fatih Altaylı’nın aşı karşıtlarıyla ilgili sözleri yüzünden Habertürk de ceza aldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) orman yangınları haberleri yapan bazı kanallara idari para cezası gündemi ile toplandı.

CHP kontenjanından Üst Kurul Üyesi seçilen İlhan Taşçı, dün toplantının yapılacağını duyurduğu için “ihsası reyde” bulunmakla suçlanarak RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in teklifi, AK Parti ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla toplantıdan çıkartıldı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin bu kararın nedenini sosyal medya hesabından açıklayarak “Üst Kurul toplantısı öncesinde yaptığı sosyal medya paylaşımlarıyla ihsas-ı rey yapan Üyemiz Sn. İlhan Taşçı’nın sadece ilgili dosyaların görüşülmesi sırasında toplantıdan çıkarılmasını müzakere ettik. İlgili mevzuat çerçevesinde Üst Kurul’da yapılan oylama sonucunda RTÜK Üyesi Sn. Taşçı’nın sadece bahse konu dosyaların müzakerelerine katılmaması kararı alınmıştır. Gerçek budur. Olayın çarpıtılmamasını rica ediyorum.” dedi.

TAŞÇI: CEZALANDIRILDIM

İlhan Taşçı ise toplantıdan çıkartılma gerekçesini şöyle açıkladı:

“Yangın haberlerine ‘özel hat’ üzerinden sansür girişimini deşifre etmem ve yangın haberleriyle ilgili bugünkü Üst Kurul toplantısında ceza isteminin görüşüleceğini kamuoyuyla paylaşmam. Bu, iktidarın ülkedeki antidemokratik ve hukuka aykırı uygulamalarıyla uyumlu bir karardır.”

RTÜK üyesi olarak benim sorumluluğum, halkın haber alma hakkına ilişkin iktidarın RTÜK eliyle koymaya çalıştığı kısıtlamalara karşı çıkmaktır. Bu yöndeki düşüncelerimi ve eylemlerimi kamu yararı doğrultusunda toplumla paylaşmak da bu sorumluluğumun ve görevimin bir parçasıdır. Ne RTÜK Yasası’nda ne de başkaca bir mevzuatta benim bu özgürlüğümü kısıtlayacak bir düzenleme ve hüküm yoktur. RTÜK Yasası’nın tek istisnası müzakerelerin gizliliği kuralıdır. Bu kuralı ihlal ettiğimi RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin bile dile getiremedi, getiremez de. Varsa öyle bir iddiası buyursun kanıtlasın. Dolayısıyla benim hangi hukuki gerekçeyle bugünkü Üst Kurul toplantısına katılmamın ve görevimi yerine getirmemin engellendiğini açıklama sorumluluğu RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’e aittir.

“Hukuktan yoksun bu karar benim için yok hükmündedir”

“Son dönemde giderek artan antidemokratik karar ve eylemlerini kamuoyuyla paylaşıyor; kapalı kapılar ardından yürüttükleri işlemleri deşifre ediyor olmamdan rahatsızlık duyuluyor. RTÜK’te kimi zaman talimatla, kimi zaman ‘kişiye özel’ mesajlarla televizyon yayınlarının içeriğine yönelik müdahalelerini deşifre etmem ve kamuoyunun tüm bu olup bitenlerden haberdar olması, hukuka aykırı uygulamaların ortaya dökülmesi bugünkü toplantıda benimle ilgili alınan keyfi kararda etkili olmuştur. Susturamıyoruz, o halde Üst Kurul toplantısına katılmasını engelleyip, sesini keselim, böylece kamuoyunu da aydınlatmasını önlemiş oluruz çabası. Bu çaba beyhudedir. Ben 84 milyon yurttaşın haber alma hakkını korumak için susmayacağım, hukuk çerçevesinde mücadelemi sürdürüp, halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğim. Sayısal çoğunluğunu kullanarak, hukukun arkasından dolanarak alınan kararlarla RTÜK’te devam eden baskıcı, sansürcü eylem ve kararlarını kamuoyu dikkatinden, bilgisinden kaçırmaya çalışan bu zihniyete karşı sesimi daha da yükselterek, karşı durmayı sürdüreceğim. Hukuktan yoksun, keyfi bu karar benim için yok hükmündedir. Ve bunu yargıda tescil ettirmek için gerekli girişimlerde bulunacağım.”