Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik polis eşliğinde gerçekleşen ve hala abluka ile devam eden provokasyona ilişkin 6 siyasi parti ortak açıklama yayınladı.

Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP,) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) "Provokasyona geçit yok! HDP yalnız değildir" başlıklı açıklamada, HDP'nin yanında olduklarının altını çizildi.  

6 siyasi partinin yayımladığı ortak açıklama şu şekilde:

'BARIŞ VE KARDEŞLİK SAHİPSİZ DEĞİLDİR'
Yoksulluğa itilen halkın büyük öfkesi karşısında AKP iktidarı, bir kez daha Kürtleri, kadınları ve HDP’yi hedef alan provokasyonlara ve zorbalığa sarıldı. İktidarı uyarıyoruz. Bu tehlikeli girişime derhal son verin. Sizi bu kumpaslarınız da kurtaramayacak.

HDP Genel Merkezi sabah saatlerinden itibaren, talimatını AKP’nin İçişleri Bakanının verdiği ve polislerin kullanıldığı bir provokasyon girişimine sahne oluyor. Provokasyonun parçası olmamak ve girişimi boşa çıkarmak için sağduyu içinde çaba sarf eden HDP üyeleri, avukatları, merkez yöneticileri zorbaca saldırıya uğradı ve gözaltına alındı. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, kendisine polis diyen bir kişinin ölüm tehdidine maruz kaldı. HDP Genel Merkezi önündeki polis ablukası sürüyor. 

Bu provokasyonun bir benzerini İzmir’de yaşamıştık. Deniz Poyraz yoldaşımız, İzmir HDP il binasında bu tür bir provokasyonun sonucunda katledilmişti. Bu kez izin vermeyeceğiz. Milyonlarca yurttaşımızın oyunu ve desteğini kazanmış HDP yalnız değildir. Barış ve kardeşlik sahipsiz değildir.

'TEHDİT EDEN POLİS HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILSIN'
Kirli bir oyun oynamaya çalışan iktidarı uyarıyoruz. Gözaltına alınan HDP üye, yönetici ve avukatları derhal serbest bırakılsın.  HDP Genel Merkezi önündeki polis ablukası derhal kaldırılsın. Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ı tehdit eden kişi hakkında derhal soruşturma ve yargılama başlatılsın. Kahrolsun faşizm. Yaşasın barış, yaşasın kardeşlik!"

DERSİM'DE DE HDP'YE YÖNELİK SALDIRI PROTESTO EDİLDİ
HDP Dersim İl Örgütü de HDP Ankara Genel Merkezi’ne yapılan polis provokasyona karşı Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Açıklamaya HDP milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, MYK Üyesi Turgut Öker, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, EMEP İl Örgütü ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklama öncesi polislerce ablukaya alınan meydana geçmek isteyen kitle, polislerce engellendi. Polisler, “valilik kararı” gerekçesi ile meydanda açıklamaya izin vermeyeceklerini kaydetti. Engellemeye tepki gösteren kitle, sık sık “HDP halktır halk burada” sloganları attı.

Duruma tepki gösteren HDP milletvekilleri Ali Kenanoğlu ile Zeynel Özen, Seyit Rıza Heykeli önüne geçerek açıklamada bulundu. Dersim Tertelesi’nin yıl dönümü için kentte bulunduklarını kaydeden Kenanoğlu, “Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı için kampanya başlattık ve Alevi Ocaklarını ziyaret için köylere gittiğimiz sırada duyduk ki; HDP Genel Merkezimize yönelik bir provokasyon girişimi yapılmış. Genel merkezimiz ablukaya alınmış ve faşist saldırıyla karşı karşıya. Hukuku ortadan kaldırırsanız ortada kalan şey çete olur.