İsviçre merkezli bir firmanın, İstanbul üzerinden Çin’e göndermek istediği 36 milyon dolarlık bakır külçeleri kaldırım taşıyla değiştiren dolandırıcılık şebekesinin "beyin takımı" olduğu belirtilen 3 kardeşten Soner Çokyiğit’in, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) yöneticisi olduğu ortaya çıktı. TÜGVA Genel Başkanı Enes Eminoğlu, Çokyiğit’in gönüllü olarak görev yaptığını dile getirerek 2 yıldır TÜGVA ile bir bağlantısı olmadığını öne sürdü.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2 Mart’ta, İsviçre merkezli bir madencilik firmasının Türkiye’den satın aldığı ve denizyoluyla Çin’e gönderdiği 36 milyon dolar değerindeki külçe bakırların yerine konteynırlardan bakır rengine boyanmış kaldırım taşı çıktığı şikâyeti üzerine çalışma başlattı. Gemiler Çin’e vardıktan sonra ortaya çıkan dolandırıcılığa ilişkin 14 kişi gözaltına alındı.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK DOLANDIRICILIKLARINDAN BİRİ
Cumhuriyet tarihinin en büyük meblağlı dolandırıcılıklarından biri olarak gösterilen olayda, gözaltına alınanların 11’ine ev hapsi verilirken 3’ü adli kontrolsüz serbest bırakıldı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre İsviçreli firmanın yetkilileri tutuklama olmamasına tepki gösterdi. Olayın beyin takımının Sinan Çokyiğit (41), Dursun Çokyiğit (37) ve Soner Çokyiğit (36) kardeşler olduğu ileri sürüldü.

TÜGVA’NIN ÇALIŞAN GENÇLİK KOORDİNATÖRÜYDÜ
Soner Çokyiğit, 22 Aralık 2018’de tek listeyle gerçekleştirilen TÜGVA 3’üncü Olağan Genel Kurulu’nda, genel merkezdeki Çalışan Gençlik Koordinatörlüğü’ne getirilmişti.

TÜGVA Genel Başkanı Enes Eminoğlu, “Çokyiğit’in İstanbul’da görev yaptığını, görevini gönüllü olarak sürdürdüğünü, imza yetkisinin olmadığını ve yaklaşık 2 yıldır da TÜGVA ile bağlantısının olmadığını” öne sürdü.

Eminoğlu, 2020 yılının aralık ayında Çokyiğit’i ziyaret etmiş, ziyareti “Vefa varsa veda yoktur” etiketi ve “Bir önceki dönem yol arkadaşlığımızı yapan yönetim kurulu üyelerimize misafir olmaya devam ediyoruz. Rabbim muhabbetimizi ve dostluğumuzu baki kılsın” ifadeleriyle sosyal medya hesabından duyurmuştu.

BİLAL ERDOĞAN DA YÜKSEK İSTİŞARE KURULU ÜYESİYDİ
"Gençliğin Geleceği, Geleceğin Gençliği" sloganıyla 2014'te kurulan TÜGVA, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olması, il temsilciliği açılışlarının bizzat Bilal Erdoğan ve AKP temsilcilerinin katılımıyla yapılması ve AKP'li isimlerin katılımıyla etkinlikler düzenlemesi nedeniyle sık sık "AKP'nin gençlik yapılanması" olduğu ve "AKP'nin gençlik içinde örgütlenmesi amacıyla kurulduğu" gerekçesiyle eleştirilerin hedefi oldu.

Vakfın başkanlığını Bilal Erdoğan’ın arkadaşlarından İsmail Emanet yapıyor. 1983 Fatih doğumlu İsmail Emanet, vakfın hedefini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkini şu söylerle özetliyor:

“Tarihe bakıldığında aslında biz medeniyet olarak bir vakıf medeniyetiyiz. Yani şehirleri bile vakıflar üzerinden kurmuşuz. Bu özelliğimizi yeniden canlandırmak gerekiyor. Cumhurbaşkanımız da bunun üzerine daha çok yoğunlaşıyor.”

Genel merkez binasında çalışma ofisleri, spor kompleksi, toplantı odaları, derslikler, sinema salonu ve kıraathane bulunan vakıf, "kültürel, sanatsal, sportif ve manevi yönden donanımlı ve bilinçli insanlar yetiştirmeyi amaç edindiğini" öne sürüyor.

‘TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GENÇLİK YAPILANMASI’
340 bini aşkın kayıtlı üyesi, 81 il, 404 ilçe temsilciliği ve 58 "Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu" bulunan vakıf, "Türkiye'nin en büyük gençlik yapılanması" olarak anılıyor.

Vakıf, internet sitesinde en az 60 bin 784 etkinlik düzenlediğini, 480 bin 356 kişiye ulaştığını, 51 bin 131 "gönüllüyle" 81 ilde faaliyet yürüttüğünü belirtiyor.

Vakıf, "Özçekim" adlı bir dergi de çıkarıyor.

Vakfın 'Çizimlerle 40 Hadis', 'Beytülmakdis Gençliği', 'Bölge Uzmanı Yetiştirme Programı' ve 'Genç Diplomat Akademisi' gibi projeleri bulunuyor.