Sağlık Bakanlığı'ndan gelen verilere olan şüpheler her geçen gün artarken, yeni skandallar da arka arkaya ortaya çıkıyor.

Son olarak yazılımcı Güçlü Yaman'ın ortaya attığı iddialar, Sağlık Bakanlığı verilerindeki şüpheyi tekrar gündeme getirdi. Şu anda Türkiye genelindeki toplam ölüm sayısı 10 bin 99 ama Güçlü Yaman'ın yaptığı araştırmayla, geçen yıla göre '37 bin 500 fazla ölüm' bulunuyor.

Güçlü Yaman “19 ilde yaptığım araştırmaya göre 11 Mart-29 Eylül arasında önceki yılların ortalamasına göre 21.010 fazla ölüm yaşandı. Bu aynı dönem için açıklanan resmi rakamdan 12.880 fazla. Ayrıca salgının başlangıcıyla ilgili de resmi açıklamalardan daha farklı bir tablo ortaya çıktı” ifadelerini kullanarak bir tablo paylaştı.

Yaman sözlerini şöyle sürdürdü:

Resmi rakam=Türkiye geneli resmi Covid-19 ölümleri Çalışmaya dahil edebildiğim iller Türkiye nüfusunun yüzde 56'sını oluşturuyor. Geriye kalan illerdeki vaka yoğunluğunun bu illerdeki ortalamayla aynı olduğu kabul edildiğinde Türkiye'deki toplam fazla ölüm sayısı 37.500 ediyor.

KAYNAK MEZARLIK VERİLERİ

11 ilin verisinin kaynağı E-Devlet'teki vefat sorgulaması, diğerleri Belediyelerin veya belediyelere ait mezarlık sistemlerinin internet siteleridir. Kullanılan verilerin tamamı kamuya acık verilerdir. Adresleri her ilin fazla ölüm grafiğinde görülebilir.

İstanbul, Bursa, Konya, Diyarbakır, Malatya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Denizli, Sakarya, Erzurum, Tekirdağ verileri E-Devlet'ten, Ankara, İzmir, Gaziantep, Kayseri, Hatay, Elazığ (M)*, Edirne (M)*, Sivas (M)* mezarlık sistemi ve belediyenin web sitelerinden. *(M)= Merkez ilce

Karşılaştırmaları klasik fazla ölüm yönteminden hareketle 2015-2019 arasındaki 5 yılla yapmaya çalıştım. Fakat bazı yerlerdeki veri eksikliğinden ya da dengesizliğinden daha az yıl almak zorunda kaldım. Karşılaştırmaların hangi yıllarla yapıldığı illere ait grafiklerde görülüyor.

Aşağıdaki çalışmanın illere ait grafiklerini buradan paylaşıyorum. ANKARA: 11 Mart - 29 Eylül arası 2015-2019 ortalamasına göre 3028 fazla ölüm yaşandı. Artış: %46 Ankara'da vefat edip başka yelere defnedilenler bu sayıya dahil değil.

Yaman'ın tek tek illere göre ölüm grafiklerini paylaştığı mesaj dizisine ulaşmak için:

TIKLAYIN