15 Temmuz'un kahramanlarından olan Emekli Tuğgeneral  Ali Demir, o gece direnen hiçbir askerden bahsedilmemesine dikkat çekti.

Emekli Tuğgeneral Ali Demir, Gülen Cemaati'nin darbe girişiminde darbeye karşı koymuş ve sonrasında emekli edilmiş isimlerden yalnızca biri. Demir, o gece direnen birçok asker, jandarma, emniyet mensubu, cumhuriyet savcısının sonradan ya pasifize edildiğini ya da sistem dışına itildiğini söyledi.

15 Temmuz kahramanlarından Ali Demir, darbe girişiminin yıl dönümünde bir yayına bağlanarak yaşadıklarını anlattı.

Demir, "darbeye gerçekten karşı koyan asker, jandarma, emniyet mensubu, cumhuriyet savcıları ya zaman içinde pasifize edildiler ya da sistem dışına çıkarıldılar." dedi.

Gazeteci Mehmet Tezkan "o gece direnenlerin sadece 'sivil vatandaşlar' olduğuna vurgu yapılıyor. Atleti ile tank durduranlar, direnenler hep sivilmiş gibi anlatılıyor. Hep bunun üzerinden destanlaştırılıyor. Ama biz biliyoruz ki askerlerin içinden çok direnen var, birliklerini çıkarmayanlar var. Ama ne yazık ki bunların öyküleri hiç anlatılmıyor. Karşı çıkan askerler hiç anlatılmadı, sinmiş gibi davrandılar. Ve karşı çıkan askerler emekli edildi. Neden acaba?" yorumunda bulunurken Emekli Tuğgeneral Ali Demir bu görüşü destekledi.

Demir, "darbeye gerçekten karşı koyan asker, jandarma, emniyet mensubu, cumhuriyet savcıları ya zaman içinde pasifize edildiler ya da sistem dışına çıkarıldılar. Örneğin benim devre arkadaşım Kurmay Albay Sait Öztürk İstanbul Topkule Kışlası Zırhlı Tugay Komıtan Yardımcısı, dışarıya çıkan zırhlı birliklerin plakalarına bakıyor diyor ki 'Bunlar benim birliğim.' diyor, engellemek için içeri gidiyor, sabaha karşı şehit düşüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin içerisinde gerçekten o piramitin tepesinde generaller, komutanlar ağırlıklı olabilir ama orta tabaka çok güzel bir direnç gösterdi." dedi.

Demir ayrıca Meclis Araştırma Komisyonu'nun bir raporunda bazı değişiklikler yapıldığına dikkat çekti. Demir, "Meclis Araştırma Komisyonu'nun bir raporu var, biz ifade vermedik ama orada der ki "Bunların darbeye müdahale etmeleri takdik-komutayı oluşturmaları kritik öneme haizdir. Bu Ocak 2017 tarihinin. Ben o zaman elektronik ortamdan almışım. Bugün gördüm, 2018 tarihinde değişmiş." dedi.

Demir, "FETÖ ile mücadele belirli kişilerin, partilerin bir sorunu olmamalı. Bizim karşımızda uluslararası hareket eden, sermaye piyasası olan, 160 ülkede faaliyet gösteren bir yapı var" dedi.

Havin Güngör