15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara’da emniyetin zararlarının darbe sanığı 661 kişiden tahsili talebiyle açılan davada dikkat çekici bir gelişme yaşandı.

Emniyet’ten bu silah ve mühimmatların “kayıp olduğunu” ispatlamasını isteyen mahkeme, “darbe girişimi esnasında kaybolduğu söylenen silahların en son yapılan hangi sayımda var olduğunu gösterir tutanak ile darbe girişimi sonrasında bu silahların kaybolduğunun fark edildiği tutanağın” gönderilmesi amacıyla emniyete yazı yazdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 15 Temmuz gecesi emniyete yapılan saldırılar sonucu meydana gelen maddi zararların tazmin edilmesi amacıyla 2017’de 661 darbe davası sanığına alacak davası açtı. Emniyet dilekçesine, bu zararların tahsili amacıyla sanıkların tüm mal varlıklarına ihtiyati haciz konulmasını talep etti.

Ankaragazeteci.com'dan Alican Uludağ'ın haberine göre; Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, emniyetin zararlarının tespiti için 7 kişilik bir bilirkişi heyeti görevlendirmişti. Rapor hazırlayan bilirkişiler, 15 Temmuz’da Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde meydana gelen toplam zararın maliyetini 28 milyon 237 bin 867 lira olarak belirlemişti. Raporda, Ankara Emniyeti’ne ait 3 adet G-3 piyade tüfeği, 11 adet Kaleşnikof Tüfek, 1 adet MP5A3 otomatik tabanca ve 1 adet de kuru sıkı tabancanın kayıp olduğunu tespit etmişti. Raporda, ayrıca çok sayıda mühimmatın da kayıp olduğu ifade edilmişti.

MAHKEME TUTANAK İSTEDİ
Davanın son duruşmasında mahkeme, yazı gönderdiği emniyetten, “bilirkişi raporunda eksik olduğu belirtilen ve darbe girişimi esnasında kaybolduğu söylenen silahların en son yapılan hangi sayımda var olduğunu gösterir tutanak ile darbe girişimi sonrasında bu silahların kaybolduğunun fark edildiği sayıma ilişkin tutanakları” ibraz etmesini istedi. EGM’ye tutanakların ibrazı için de 2 ay süre verildi.

EK RAPOR ALINACAK
Mahkeme ayrıca, bilirkişi raporunun “silah ve mühimmatlar” ile ilgili kısmında, “kayıp silahlara ilişkin olarak sadece hesap yapılmakla yetinildiği, bu silahların darbe girişimi esnasında kaybolup kaybolmadığı hususunda görüş beyan edilmediği, ayrıca yerinde inceleme yetkisi verilmesine rağmen kayıp olduğu söylenen silahların en son hangi sayımda var olduğunun kayıtlanmadığı, darbe girişiminden evvel silahların var olup olmadığının rapor içeriğinden anlaşılamadığı” gerekçesiyle ek rapor alınmasına da karar verdi.

KAYIP SİLAHLA CİNAYET İŞLENMİŞTİ
Kayıp silahlar, Ankara’da işlenen bir cinayete de konu olmuştu. Başkentte 2016’da Mustafa Maraş, tartıştığı traktör sürücüsünü öldürmüş, kardeşini de yaralamıştı. Cinayette seri atış yapabilen MP-5 kullanılmıştı. Satışı yasak silahı kullanan Maraş, savunmasında, “Silahı 15 Temmuz darbe gecesi Ankara Emniyeti’nin önünde dağıtmışlardı” demişti. Yargılanan sanık, müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.