İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen sembolik 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamasına katıldı. Tören 114 yıl önce Türkiye’de ilk kez 1 Mayıs’ın kutlandığı Basmane’deki çınar ağacının altında yapıldı.

Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından koronavirüs salgınından dolayı sembolik olarak düzenlenen konuşan törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyanın ve insanlığın büyük bir kriz ile yüz yüze olduğunu söyledi. Başkan Soyer “Herkes diyor ki, ‘Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Yepyeni bir dünya kurulacak.’ Peki bu dünya nasıl bir dünya olacak? İşte tam da bu noktada emeğin ve dayanışmanın önemi çok daha fazla ortaya çıkıyor. Eğer gerçekten emeğin ve dayanışmanın şekillendireceği yeni bir dünyada yaşamak istiyorsak birbirimize çok daha güçlü bir biçimde sahip çıkmak zorundayız” dedi.

'GELECEĞİ HAZIRLAYACAĞIZ'
114 yıl önce çınarın altında emeğin ve dayanışmanın önemini bilerek bir araya gelenleri hatırlatan Soyer, “Asla unutmayın bizler tohumuz. Bizleri gömmeye çalıştıkça çok daha gür çıkarız o topraktan. Böyle devam edeceğiz ve çok daha güçlü bir şekilde geleceği hazırlayacağız. 1 Mayıs’ı insanlığa mal eden şey, emek ve dayanışma ise bugün 1 Mayıs 2020’den sonra emek ve dayanışmanın çok daha önemli olduğunu yaşayacağımız günler başlıyor” dedi. Soyer konuşmasını “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganıyla tamamladı.

ÇINAR AĞACININ ALTINDA 1 MAYIS
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da “Bugün burası tarihi anlamı ile çok önemli. 1906 yılında yani bundan tam 114 yıl önce Türkiye’de daha sendikalar yokken, Amele Perver Cemiyeti’nin ve amelelerin buradaki kıraathanelerde iş beklerken kendi aralarında örgütlenerek kutladıkları tek alan. O nedenle geleneğimiz olan 1 Mayıs’ı, bu anma yerinde yapmayı daha uygun gördük. Yaşasın 1 Mayıs” diye konuştu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam ne olursa olsun biz birlik ve beraberliği sağlamak için ısrarcı olmak gerektiğini dile getirdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz da “2020 yılının 1 Mayıs’ında fiziken olmasa da her yıl ki gibi umutlarımızla, bilincimizle ve dayanışmamızla bir aradayız” dedi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un da katıldığı törende katılımcıların hepsi maske taktı ve güvenli mesafe kuralına dikkat edildi.