Arap yağı bol bulunca, sürmedik yerini bırakmazmış…

Azcık gevşetmeye gelmiyor, ucu kaçıp gidiyor. Masrafı olmayan üç kural uygulanacak, salgın bulaşığından en az düzeyde etkilenilecek. Hepsi bu. Ancak insanın mayasını kurcaladığın zaman aynı tezek suyuyla yoğrulduğunu görüyorsun.

Ruslar uçak dolusu gelmeye başladılar. Almanlar sıcak iklim hastası bi millet. Ucundan kıyısından diğer taraflardan da gelenler oldu. Bayram izin derken içerde de bi canlılık yaşandı. Şu döviz sezonu geçsin bak görürsün, öncekinden daha sıkı önlemlerle yaşam esas o zaman cehennem olma sürecine girecek. Partiler, düğünler, mangallar, plajlar, cadde sokak birbirlerinin yerine nefes almak gibi karşısındakinin neredeyse ağzına girmek falan… Bu demektir ki, salgın şimdi iyice saracak. Bizde olduğu gibi, diğer ülkelerde de durum farklı değil. Özellikle eğitim düzeyi tavan yapan Avrupa ülkelerinde konserler, kol kola gezmeler derken vaka sayıları iyice azıttı. Ellerine karışmam, oralarda da maske, mesafe kuralı diye bişe kalmadı. Hal böyle olunca, vaka sayılarında artış belirginleşti. 

Okulların Eylül’de de açılmayacağı görünüyor. Şu son iki üç aylık gevşeklik sürecinde gevşeyenlerin ektiklerini hele önümüzdeki haftalarda biçelim, o zaman görürüz toptan yüz yüze eğitimi. Bu arada dikkatimi ne çekti biliyor musun;

Hadi fukara Hindistan’ın nüfusu çok fazla da ölen 50 bin insan arada öğütülüyor diyelim. 3 bin 500 ile Bengladeş’i, ölenlerin sayısının 6 bini geçtiği Pakistan’ı da ekleyelim ve buralarda hala insanların sokaklarda alenen linç edildiğini de unutmayalım. Yani cehalet faktörünün önlemlere ağır bastığını gözardı etmeyelim. Yine oralarda bir ülke olan 54 milyon nüfuslu Myanmar’da kişi başına bin 300 dolar milli gelir düşüyor ve salgından bugüne kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 6. 

Sıkı dur:

Yine Asya ülkelerinden Laos’ta virüse yakalanan 19 kişi sağlığına kavuşurken, üç kişi hala virüslü ve bugüne kadar koronavirüs yüzünden ölen yok! Laos’un kişi başına düşen milli geliri de 2 bin doları bulmuyor.

Bir de Afrika’ya bakalım da ne diyeceğime gelelim;

Açlıktan kıvranan kara kıta ülkelerindeki durum; Tanzanya 21, Kamerun 401, Gine 50, Güney Sudan 47, Somali 93 ölü. 2 milyon nüfuslu Lesotho’nun bin 425 dolar milli geliri bulunuyor, salgın bugün 588 kişiye bulaşmış durumda ve ülkede bugüne kadar 25 kişi ölmüş. Mozambik, bin 50 dolarlık kişi başına düşen milli gelire sahip. Koronavirüsten bugüne kadar ölenlerin sayısı 19. Ugandalının geliri 650 dolar, koronavirüsten hayatını kaybeden sayısı 12. Resmi dili İngilizce olan Zambiya’da milli gelir bin 500 dolar, koronavirüsten ölen sayısı 256. Gabon 51, Kişi başına düşen 275 dolar ile Brundi’de ölü sayısı 1. Ve şimdi bir kez daha sıkı dur;

58 milyon nüfuslu ve 2 bin 200’e yakın dolar milyarderi bulunan Güney Afrika’da kişi başına düşen milli gelir 6 bin 400 dolar. Koronavirüsten ölenlerin sayısı 11 bin 500’ü geçti. Bakalım 100 binin üzerinde virüs bulaşmış olanlardan kaçı kurtulacak. Güney Afrika Cumhuriyeti, açlıktan nefesi kokan kıtanın en zengin ülkesi. 

Şimdi de bazı zenginlere bakıp, halimize yanalım:

ABD kaynıyor. Üç milyona yakın insan şimdilik kurtarıldı, 2,5 milyon koronalı ve bugüne kadar 171 bin 500 ölü. Amerika Birleşik Devletleri’nde kişi başına düşen milli gelir, 62 bin dolardan fazla. Almanya dersen, milli gelir 48 bin, koronadan ölenlerin sayısı 9 bin 300. İspanya, İtalya, Fransa salgından muzdarip olan ülkelerden ve bunların arasında en fakiri de 30 bin 700 dolarlık kişi başı milli gelir ile İspanya.

Geldik bize:

9 bin doların üzerinde kişi başı milli gelir ile zengin ülkeler arasına giremiyoruz. Salgından etkilenen 229 bin kişi iyileştirilmiş ve bugün için 12 bin kişi de hala salgının pençesinde olarak kaydedilmiş. 6 bine dayanan ölü sayımız ile, açlıktan nefesi kokan ülkeler arasına da giremiyoruz. Tabloya baktığında, ekmek bulamadığı için eğlenceye vakit ayıramayan insanların ülkesinde ölü sayısı diplerde. Yok ki… Adam ya da kadın neyle ödesin barın konserin hesabını… Ama bu tarafa baktığında rahatın battığı ülkelerde sayı tavan yapmış salgın tek tek alıp götürüyor. Bir de cehaletin kol gezdiği ülkeler var tabi ölülerle bayağı haşır neşir olan…

Şimdi;

Salgının bizde not ettirdiği veriler ortada ve yarın daha da beter olacağı aşikar. Ekonomide, teknolojide, sağlıkta, eğitimde, hele de savunmada dünyanın kıskandığı ülke olduğumuzu çığıranlar olmayan üçüncü seçeneği aramadan bi yanıt versin de ne olduğumuzu bilelim:

Fakir miyiz, cahil mi!