İşte evde acı sos yapmanın özgün bir tarifi:

Malzemeler:

  • 10-15 adet taze acı biber (jalapeno, serrano, veya istediğiniz türden)
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı elma sirkesi veya beyaz sirke
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • İsteğe bağlı: 1 çay kaşığı şeker veya bal (tat dengesi için)
  • Eldiven (biberleri doğrarken ellerinizi korumak için)

Yapılış:

  1. Acı biberleri yıkayın ve saplarını kesin. Eğer daha az acı bir sos isterseniz, biberlerin içindeki tohumları ve beyaz zarı çıkarabilirsiniz. Eğer daha fazla acı isterseniz, tohumları bırakabilirsiniz.

  2. Sarımsakları soyun ve doğrayın.

  3. Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve doğradığınız biberleri ekleyin. Biberler yumuşayana kadar soteleyin.

  4. Sotelenmiş biberleri, sarımsakları, elma sirkesini, limon suyunu, tuzu ve isteğe bağlı olarak şeker veya balı bir blendere veya mutfak robotuna koyun.

  5. Malzemeleri iyice karıştırarak püre haline gelene kadar blender veya mutfak robotunda çekin. Karışımın kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

  6. Karışımı bir tencereye alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 5-10 dakika daha pişirerek sosun kıvamını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

  7. Sosu ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

  8. Soğuduktan sonra steril cam kavanozlara aktarın. Kavanozları buzdolabında saklayarak sosun tazeliğini koruyabilirsiniz.

Editör: Berkay Akıncı