Geçen yıl en sağlıklı ülkeler endeksinde 169 ülke arasında İspanya birinci sırada yer alırken, Türkiye ancak 51. sırada yer alabildi. Zeytinyağı üretiminde İspanya yüzde 43’lük pay ile açık ara dünya birincisidir. Zeytinyağı üretiminde İtalya’nın payı yüzde 17, Yunanistan’ın payı yüzde 11’dir. Türkiye dünya zeytinyağı üretiminde 140 bin ton ile 6. sırada yer almaktadır. Dünyada en fazla zeytinyağı yılda kişi başına 24 litre ile Yunanistan’da tüketilmektedir. İspanya’da yılda 14 litre, İtalya’da ise 13 litre zeytinyağı tüketilmektedir. Türkiye’de yılda kişi başına tüketilen zeytinyağı 2 litre kadardır. Düzenli olarak zeytinyağı tüketilmesinin sağlık üzerinde birçok olumlu etkileri vardır. Bu etkiler zeytinyağında bulunan antioksidan fenolik bileşiklere, oleik aside, E vitamini, beta karoten ve skualene bağlanmaktadır.

EN SAĞLIKLI DİYET AKDENİZ DİYETİ
Zeytinyağı Akdeniz diyetinin temel besin maddesidir. Akdeniz Diyeti tipik batılı diyetten yağ miktarı, yağ kalitesi ve tüketilen tam tahıl, sebze, meyve ve yağsız protein bakımından farklıdır. Bu diyet doymuş yağlardan kısıtlı, tekli doymuş yağlardan, omega 3 yağ asitlerinden, karotenoidler ve polifenollerden, C vitamini, E vitamini ve folik asitten zengin bir diyettir. Zeytinyağı en önemli yağ kaynağıdır ve sebze, meyve, tam tahıl, yeşillik, kuru baklagiller, kuruyemişler fazla tüketilir. Çoğunlukla yemeklerde şarap içilir. Fizik aktivite batı toplarımdan oldukça yüksektir. İnsanlar sağlıklı ve uzun yaşarlar. Akdeniz diyeti toplam yağ içeriği bakımından zengin bir diyettir. Ancak enerji içeriği çok yoğun olmayan taze ve renkli bitkisel besinler kalori seviyesini sınırlamaktadır.

ZEYTİNYAĞI TÜKETMEK İÇİN NEDENLER
Soğuk sıkım zeytinyağı yüzde 100 doğal meyve suyudur. Zeytinyağı sağlık açısından yararlı yüksek miktarda oleik asit içerir. Zeytinyağı kalp damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Zeytinyağı iltihap giderici ve antioksidan kaynağıdır. Zeytinyağı kötü kolesterolü azaltır, iyi kolesterolü yükseltir. Zeytinyağı bağışıklık sistemini güçlendirir. Zeytinyağı vitamin ve mineral emilimini destekler, kemik dostudur. Zeytinyağı insülin direncine neden olmaz, kan şekerini düzenler. Zeytinyağı bazı kanser gelişmesini önler. Zeytinyağı beyin dostudur. Zeytinyağı kilo vermesine neden olur.