İlk yerli arabanın üretileceği iddiasıyla kurulmaya başlanan Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG) fabrikasının şantiyesinde iş cinayeti gerçekleşti. Avrasya Tüneli’ni yapan firma olarak bilinen Yapı Merkezi grubunun işlettiği fabrika şantiyesinde Olmetsan Firmasının taşeronu Meg Çelik şirketine çalışan Ahmet Çiçek platform ile çelik kontrüksiyon arasına kafasının sıkışması sonucu yaşamını yitirdi.

BirGün'den Rıfat Kırcı'nın haberine göre, Ahmet Çiçek TOGG 4 gün önce sabaha karşı çalışırken eklemeli platform ve çelik kontrüksiyon arasına sıkıştı. Başından ağır yaralanan Çiçek hastaneye kaldırıldı. Çiçek tedavi gördüğü Bursa Şehir Hastanesi’nde dün sabah yaşamını yitirdi.

'BİLGİ ALMAKTA ZORLANIYORUZ'
DİSK Dev Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “İçeriden bilgi almamız çok zor. Arkadaşlarımız yoğun baskı altında. Kazayı dahi çok geç öğrendik. Burada ışıklandırmanın yetersizliğine yönelik arkadaşlarımızın talepleri vardı zaten. Şimdi böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Genç bir arkadaşımızdı. İşe yeni başlamıştı. Evli, bir çocuğu ve hamile bir eşi vardı. Sadece burada değil tüm şantiyelerde önlemlerin alınması çok önemli. Ancak biz bu gibi şantiyelerde bilgi almakta dahi zorlanıyoruz. Benzer bir olay 3. Havalimanı şantiyesinde de yaşanmıştı. Burada çok yoğun bir baskı vardı. İçeriden dışarıya bilgi akışı yoktu. İzole ediliyor bu şantiyeler ve orada nasıl bir dünya olduğu kamuoyu tarafından bilinmiyor.”

GÜNLERCE GİZLENDİ
Karabulut yoğun baskıya rağmen iş cinayetini nasıl öğrendiklerini ise şöyle anlattı: “Başka bir şantiyeden üyemiz arkadaşıyla telefonda konuşuyor. Karşıdaki ağzından kaçırıyor kaza oldu diye, üyemiz ısrar ediyor söylemiyor bir şey. 2 gün olayı öğrenmeye çalıştık, 1 gün de teyit etmek için çabaladık. Şantiyedeki üyelerimizi ilişkilerimizi zorladık. Memleketini öğrendik sonrası sosyal medya taraması hastane teyidi derken iş cinayetini öyle zorlu bir yolla tespit ettik. Bu tarz projelerde içerde üyelerimiz ilişkilerimiz olmasına rağmen bilgi almak çok zor oluyor. Samanlıkta iğne aramak gibi bir şey. İş cinayetlerinin kaybolup gitmemesi tarihe not düşmesi açısından İSİG Meclisi biz işçilere çok şey kattı.”

'ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ'
DİSK Dev Yapı-İş Sendikası twitter hesabından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Ahmet Çiçek. TOGG yerli araba fabrikası inşaatında işçi. Bursa Gemlik'teki inşaatta 3 gün önce (4 gün önce) gece 03.00 civarında çalışırken eklemeli platform ile çelik konstrüksiyon arasına kafa sıkışarak hayatını kaybetti. Cenazesi bugün memleketi Urfa Eyyübiye’de defnedildi. Bir çocuk babası, eşi hamileydi. Eklemli platform üzerinde bulunan diğer işçinin de yaralandığı iddia ediliyor ama teyit edilmedi. Olayın gizlenmesi için yoğun baskı yapılıyor. Ailesine ve mesai arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz. 24 saat üretim olan şantiyede üretim baskısı ve yeterli ışıklandırma olmaması başka iş cinayetlerine davetiye çıkarıyor. İşçilerin alınteri ve kanı üzerine yükseliyor tüm servetleri. Çalışırken ölmek istemiyoruz.”

İTİRAF ETTİ
TOGG da yaptığı açıklamada şantiyede yaşanan iş cinayetini itiraf ederek işçinin ailesine baş sağlığı diledi.

Öte yandan işçiler şantiyede ışıklandırmanın yetersiz olduğu, kullanılan makinelerin sıkça arızalandığı ve eski olduğunu belirtip eksikliklerin giderilmesini talep etmişti.