Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 100’den fazla işçi, günlerdir verdikleri direniş sonunda işlerine geri dönecek. Türk Metal Sendikası ile Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp yöneticileri arasında bugün gerçekleşen görüşme, anlaşma ile sonuçlandı.  

dokuz8'den Fatoş Erdoğan'ın haberine göre, işçiler kararı sevinçle karşılarken, Türk Metal Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın gönderdiği anlaşma metnini açıkladı.

Buna göre; işveren Türk Metal’e üye olmaları nedeniyle işten çıkarılan tüm işçileri yeniden işbaşı yaptıracak. Bu amaçla, 21 Eylül’de firma yöneticilerinin avukatı ile sendika yöneticilerinin bir toplantı yapacağı ve işe dönüş koşullarının belirleneceği aktarıldı.

'SİZLER SENDİKALAŞMA HAKKINIZI KULLANDINIZ'

"Sevgili kardeşlerim, Xiaomi’nin yiğit emekçileri, değerli bacılarım, günlerdir direnen, mücadele eden, Türk Metal’in yürekli neferleri, hepinize merhaba değerli kardeşlerim, sizler, ülkemizin anayasasının, yasalarının, uluslararası sözleşmelerin tüm emekçilere tanıdığı bir hak olan, sendikalaşma hakkını kullandınız.

Daha insanca bir yaşam için… Daha iyi bir ücret ve sosyal haklar için… Aşınız… Ekmeğiniz… Alın teriniz için Türk Metal’e üye oldunuz. Bazı sıkıntılar yaşandı, ancak değerli arkadaşlarım, Salcomp Xiaomi işvereni ile 15 Eylül 2021 günü yaptığımız görüşmenin ardından, kendilerine anlaşmak için sunduğumuz koşullar, bugün işveren tarafından kabul edilmiştir.

Buna göre; işveren Türk Metal’e üye olmaları nedeniyle işten çıkarılan tüm arkadaşlarımıza yeniden işbaşı yaptıracaktır.

İŞE DÖNÜŞ KOŞULLARI BELİRLENECEK

Bu amaçla, 21 Eylül 2021 Salı günü, işveren tarafının avukatı ve sendikamız yöneticileri bir toplantı yapacak ve işe dönüş koşulları belirlenecektir.

Sendikamız, buna karşılık bir iyi niyet göstergesi olarak, işyeri önünde bulunan ses aracı ve diğer araçları işyeri önünden kaldıracak, üyelerimiz Cumartesi ve Pazar günlerini evlerinde dinlenerek geçirecek, Pazartesi günü yeniden işyeri önünde toplanılacak, Salı günü anlaşma kesinleşene kadar eyleme devam edilecektir.

Salı günü yapılacak görüşmede anlaşma sağlandığı takdirde bütün arkadaşlarımız kesin olarak işyerlerine dönecektir.

Bir diğer koşulumuz olan, sendikal haklara saygı gösterilmesi, sendikal baskı yapılmaması ve yetki itirazının geri çekilmesi de işveren tarafından kabul edilmiştir.

İşveren yetki itirazını çekmek üzere salı gününden sonra hemen başvurusunu yapacak ve toplu iş sözleşmesi süreci 1 Ekim 2021 gününden itibaren başlayacaktır. Toplu iş sözleşmesinden, bu tarihe kadar üye olanlar yararlanacaktır.

İŞTEN ATILAN ÜYELERE İŞSİZ KALDIKLARI HER GÜN İÇİN 100 TL

Ayrıca, salı günü anlaşma sağlandıktan sonra, Türk Metal sendikası üyesi olan arkadaşlarımıza sendikamız tarafından daha önce verileceği söylenen 1000 TL tutarındaki erzak çekinin henüz verilmeyen 750 TL tutarındaki kısmı Perşembe, gününe kadar Türk Metal’e üye olan herkese bir defada verilecektir.

İşten atılan üyelerimize, işsiz kaldıkları her gün için 100 TL olmak üzere, ayrıca bir destek ödemesi yapılacaktır.

'BU ZAFER SİZİN ZAFERİNİZDİR'

Değerli kardeşlerim, bu bir zaferdir… Bu zafer sizin zaferinizdir… Siz Türkiye işçi sınıfına örnek oldunuz, umut oldunuz… Direnişinizden, mücadelenizden dolayı sizleri kutluyorum. Türk Metal’e hoş geldiniz… Bundan sonra hep birlikteyiz… El eleyiz… gönül gönüleyiz… Sizleri sevgiyle kucaklıyorum… Saygılarımı sunuyorum.”