Türkiye’de otomobil satışları geriliyor. 2021 yılında otomobil ve hafif ticari araç satışları, 2020 yılına göre yüzde 7.9 oranında azalırken, sadece Aralık 2021'deki azalma geçtiğimiz 2020'nin aralık ayına göre yüzde 46 oldu.

Otomobil pazarındaki daralma son on yılın ortalaması dikkate alındığında daha da net anlaşıldı. Aralık 2021'de otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Aralık ayı ortalama satışlara göre yüzde 49.3 oranında azaldı.

Bin kişiye düşen binek araç sayısı bakımından Avrupa’nın en zayıf ülkesi olan Türkiye’de, bu durum kişisel bir tercih değil, zorunluluktan kaynaklanıyor. Eurostat’ın yaşam koşulları tespitine yönelik yaptırdığı anket çalışmasında Avrupa vatandaşlarına “hanenizde özel kullanıma mahsus araç sahibi olan kimse var mı” sorusu soruluyor. Doğruluk Payı'ndan Murat İltir'in aktardığına göre araba sahibi olmayanlar arasında araba maliyetini karşılayamayanların yanı sıra, arabaya ihtiyacı olmadığını belirtenler ya da başka gerekçelerle araba sahibi olmak istemeyenler de bulunuyor.

Peki birinci grupta olanlar, yani maliyetini karşılayamadığı için araba sahibi olmayanlar kategorisinde Türkiye ne durumda?

Eurostat verilerine göre, Türkiye hanehalkı nüfusunun yüzde 34.8’inin araba sahibi olacak maddi gücü bulunmuyor. AB ülkeleri arasında en kötü durumda olan Romanya’da ise bu oran 23.5. Bu alanda en iyi durumda olan AB ülkeleri ise 1.7 oranla Kıbrıs, 2,4 oranla Malta ve 2,6 oranla Slovenya.