Toplumsal Haber Merkezi

Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğindeki büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi, toparlanma ivmesinin kaydedildiği yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 büyüme kaydetti.

Yüzde 6,7 büyümeye ilişkin ekonomistlerden değerlendirmeler de gelmeye başladı. Gelşimeye ilişkin ilk değerlendimeyi İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez yaptı. Sönmez Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Ucuz ve bol kredi pompalamasıyla Temmuz-Eylül dönemi (3. Çeyrek) GSYH'sı, 2018’un aynı dönemine göre yüzde 6,7 arttı" derken bu artışın zaten beklendiğini ama devamının gelmeyeceğini vurguladı.

2020 YÜZDE 1 KÜÇÜLMEYLE KAPANIR
Mustafa Sönmez, son çeyreğe dair tahminini ise "Son çeyrekte ekonomi yüzde 5 dolayında küçülür ve 2020 yüzde 1 küçülme ile kapanır" ifadeleriyle paylaştı.

ASLINDA DOLAR CİNSİNDEN YÜZDE 3,4 KÜÇÜLME
Devamında "Temmuz-Eylül döneminde GSYH yüzde 6,7 büyüdü ama dolar cinsinden küçüldü" diyen Mustafa Sönmez, "2019 3. çeyreğinde 204 milyar dolarlık katma değer üretilmişken 2020 3. çeyreğinde üretilen 197 milyar dolar oldu. yani 7 milyar dolar gerileme ve yüzde 3,4 küçülme" değerlendirmesini yaptı.