İran Ulusal Gaz Şirketi (NIGC) Başkanı Hassan Montazer Torbati, İran’ın yakın gelecekte Türkiye ile olan gaz ihracat anlaşmasını yenilemeyi görüşeceğini duyurdu.

Türkiye’nin Karadeniz’deki yeni gaz rezervi keşfinin önem teşkil etmediğini belirten Torbati, “Karadeniz’deki yeni gaz rezervi keşfinin sözleşmemize bir etkisi yoktur, Türkiye’nin gaz talebi düşünüldüğünde söz konusu rezerv bir önem teşkil etmemektedir. Türkiye’ye olan gaz ihracatı mevcut anlaşmaya göre devam etmektedir, yakın gelecekte ise sözleşmenin yenilenmesi için görüşmelere başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Para Analiz’in haberine göre İran, Rusya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci doğal gaz tedarikçisi. Tahran, 25 yıllık yapılan anlaşma kapsamında yılda 10 milyar metreküp doğalgaz ihraç ediyor. Türkiye elektrik üretimi için ithal ettiği doğalgaz, Tebriz’den Ankara’ya uzanan 2577 km’lik bir boru hattıyla gerçekleştiriliyor.

2019 yılında Türkiye, İran’dan 7,7 milyar metreküp gaz ithal etmiş, bu rakam toplam gaz ithalatının yaklaşık yüzde 17’si civarına tekabül etmişti.

Kasım 2018’de ABD yaptırımlarının yeniden uygulanmasının ardından Başkan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İran’dan doğalgaz ithalatının devam edeceğini belirtmişti.