Irak’ın Bağdat kentinde bir inşaatın ana firması olan Albaraka Group’ta çalışan 37 işçi aylardır maaşlarını alamıyor. İşçiler ödenmeyen ücretleri ve Türkiye’ye dönebilmek için başlattıkları iş bırakma eyleminin 4’üncü gününde haklarını talep etti. Irak’a Türkiye-Irak sınır kapısı olan Habur’dan geçiş yapan işçiler, 30 gün süreli turist vizesi ile ülkeye girdiklerini belirtti. Sınır kapısından sonra kaçak yollarla Bağdat’taki şantiye alanına getirildiklerini söyleyen işçi Cüneyt Gireyhan yaşadıklarını anlattı.

'SESİMİZİ DUYUN'
BirGün
'den Deniz Güngör'ün haberine göre, Gireyhan, şantiye içerisinde iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını, işçilerin sağlıksız koşullarda şantiyede kaldıklarını belirtti. Gireyhan, “Ben Türkiye’ye döndüm ancak hâlâ orada olan ve dönemeyen arkadaşlarımız var. Paramızı isteyince ise asker ve polis ile tehdit edildik. Biz artık hakkımızı istiyoruz, sesimizi duyun” dedi.

'KAÇAK YOLLARLA GİTTİĞİMİZİ SONRADAN FARK ETTİK'
Şehre kaçak yollarla getirildiklerini anlatan Gireyhan, “Habur sınır kapısına geldiğimizde bize 30 günlük bir vize verdiler. Süleymaniye’den Bağdat’a kadar kaçak yollarla getirildik” ifadelerini kullandı. “Firmanın arabaları zannettik ama değilmiş” diyen Gireyhan “Biz kaçak yollarla gittiğimizi sonradan fark ettik. Ben daha öncesinde Bağdat’a çalışmaya gittim ancak bu şekilde değildi” dedi. Süleymaniye’ye giderken şirketin ödemelere karışmadığını söyleyen Gireyhan tüm masrafları kendi ceplerinden verdiklerini aktardı. “Süleymaniye’den sonra ise bizi şehre getirdikleri için bizden para kestiler” diye konuşan Gireyhan, “Şoför ile konuştuğumuzda bize kişi başı 50 dolar aldığını söyledi. Bizden de gidiş-dönüş olarak 300 dolar aldılar” dedi.

SÖZLEŞMESİZ ÇALIŞTIRILDILAR
Bağdat’a 1 Temmuz’da çalışmak için gittiğini söyleyen Gireyhan, “Sözleşme yapılmadı. Benim bin dolar alacağım var içeride ama daha fazla alacağı olanlar da var. Her şey söz üzerine ilerliyordu. Bize bin 500 dolar ve mesai ücreti vereceklerini söylediler ancak hiçbirini alamadık” ifadelerini kullandı. İşverenler Muhammed Akif Bilge ve Cemal Aydın’ın kendilerine oturma izni alınacağına dair söz verdiklerini söyleyen Gireyhan “Bize ‘Size oturum izni alacağız 6 ay ve işiniz bittiğinde buradan sıkıntısız çıkabileceksiniz’ dediler ancak oturum izni alınmadı” diye konuştu. Gireyhan avanslarının verileceği sözünü aldıklarını ancak bu sözün de tutulmadığına dikkat çekti.

Gireyhan daha önce yine Albaraka Group’un inşaatında Türkiye’den gelen işçilerin Irak’ta mahsur kaldığını hatırlattı. Şantiye içerisinde 4 aydır maaşını alamayan emekçilerin de olduğunu söyleyen Gireyhan, işçilerin kişisel ihtiyaçlarını sağlayamadıklarını kaydetti.