İzmir'deki Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Bozetto Kimya'ya ait fabrikada 4 işçinin işten atılması, 2 işçinin ücretsiz izine çıkarılmasının ardından Lastik-İş Sendikası basın açıklaması yaptı. Fabrikanın önünde toplanan işçiler, işverenin uygulamalarını protesto etti.Arkadaşlarının KOD-25 gerekçe gösterilerek tazminatsız şekilde işten atıldığını savunan işçiler, "Bizi açlıkla sınıyorlar. Bize terörist muamelesi yapıyorlar" dedi.

Tire’de tekstil kimyasalları alanında faaliyet gösteren Bozetto Kimya fabrikasında sendikal faaliyet sürdüren, aralarında 22 yıllık çalışanların da bulunduğu 4 işçi çeşitli sebeplerle işten atıldı. 2 işçi de ücretsiz izine çıkarıldı. Fabrika yönetiminin sendikal faaliyetlere girmemeleri konusunda üstlerinde baskı oluşturduğunu ileri süren işçiler, fabrika önünde eylem yaptı. Lastik-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı’nın da katıldığı eylemde, Organize Sanayi Bölgesi birinci kapıdan yürüyen işçiler, fabrika önünde toplandı. "İşimiz Onurumuz İçin Direniyoruz", "Bizler Biliyoruz ki Örgütsüz İşçi Köle İşçidir" yazılı dövizler taşıyan işçiler, "Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek", "Direne Direne Kazanacağız" şeklinde sloganlar attı.

'FABRİKANIN KURULUŞUNDAN BERİ VARIM'
İşten atılan işçilerden, fabrikanın kuruluşundan beri 22 yıl aralıksız çalışan Durmuş Yanık, şunları söyledi:

Ben kuruluş aşamasından beri yani 22 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. En doğal ve Anayasal hakkımız olan, sendikalaşmaya gittik. Yetki belgemizi Çalışma Bakanlığı’ndan aldık. Ama işveren bunu tepkiyle karşıladı. Şu an içerden benimle birlikte 6 kişi işten atıldı. Mücadelemiz devam edecek. Gerekçe olarak KOD 25’i gösterdiler. Tazminatsız bir şekilde işten atıldık. Bizi açlıkla sınıyorlar. Bize terörist muamelesi yapıyorlar. Kapıdaki güvenliği tembihlemişler. Beni hiçbir şekilde içeri almıyorlar. Telefonlarıma çıkmıyorlar. Hiçbir şekilde, hiçbir kimseyle kontak kuramıyorum. Ben neden atıldığımı noter kanalıyla gelen tebligattan öğrendim. Bununla ilgili savunma hazırlayıp fabrikaya geldim. Savunmamı dahi almadılar. Ben bu fabrikanın kuruluşundan beri buradayım. Bize şu an terörist muamelesi yapıyorlar. Biz işçiyiz. Haklıyız. Anayasal hakkımızı kullandık. Başka hiçbir şey yapmadık. Biz terörist değiliz. Vatan haini değiliz. Biz sadece ekmeğimizin peşindeyiz. Sonuna kadar mücadelemiz devam edecek. Arkadaşlarımız dik durduğu sürece inşallah başaracağız.

'İŞÇİLERİ GERİ ALSINLAR, BİZİMLE MASAYA OTURSUNLAR'
Lastik- İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı ise fabrika önünde yaptığı basın açıklamasında, atılan işçileri geri alınmasını, işverenin kendileriyle masaya oturmasını talep etti. İşçilerin 1 yıldır sendikalaşma faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Sarı şunları söyledi:

Bozetto Kimya’da 1 yıldır sürdürülen sendikalaşma faaliyetleri vardı. Yüzde 51 çoğunluğu geçen Mayıs ayında geçtik. Yetki tespit yazımız da Haziran ayında geldi. Yetki tespit yazımız geldikten sonra aralarında 16 yıllık, 22 yıllık çalışanların da olduğu birçok arkadaşımızı çeşitli sebeplerle işten attılar. Geri kalan işçilere de ‘Siz de sendikanızdan istifa etmezseniz sizi de onlar gibi açlığa mahkum ederiz. Eğer istifa ederseniz, bunu bize belgelemeniz lazım’ diyerek insanları korkuttular ve 6 işçi kardeşimiz bu korkulara yenik düşerek sendikadan istifa ettiler. Burası İtalyanlara ait bir fabrika. Burada insanlar gerçekten çok zor şartlar altına çalışıyor. İnsanlar kimyasal maddelerin içinde çalışıyorlar. İş güvenlikleri ve iş sağlıkları ile ilgili şüphelerimiz var. İşçiler bu gidişe dur demek için, biraz daha haklarına fazla sahip olsunlar diye örgütlenmeye gittiler. Bizim eylemlerimiz devam edecek. Buradan işveren sesleniyorum. Eğer işveren işten attığı işçileri geri alırsa, eğer işveren bizimle masaya oturursa biz işverenin halinden anlamayacak sendika değiliz. Bu sendika Türkiye’nin en büyük özel şirketlerinde örgütlü olan ve 72 yıllık bir sendikadır. Bizim derdimiz asla işverenle kavga etmek değildir. Amacımız asla işverenin kazancının önüne geçmek değildir. Biz sadece işverenin kazandığı hakların pastasından işçiye hak ettiği ölçüde bir ücret talep ediyoruz hak talep ediyoruz. Hatamız kusurumuz var ise biz işverenden özür dilemesini de biliriz. Yeter ki usulsüzce işten attığı işçileri geri alıp sendikamızla masaya otursunlar. Her şeyin çok daha iyi olacağını kendileri de göreceklerdir. Yıllardır Bozzetto Kimya çalışanları bu fabrikada emek vermiş, fabrikayı büyütmüş, işverene para kazandırmıştır. İşçilerin en temel haklarını tanımayarak saldırıya geçen ve iş yerine korku yayan işvereni bu tutumunu protesto ediyor ve bir an evvel bu baskıların sona erdirilmesi için çağrı yapıyoruz.