İstanbul Tuzla’da bulunan DERİTEKS’in örgütlü olduğu European Tshirt Factory (ETF) Tekstil’de toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler eylemlere başladı. Adidas, Nike gibi dünya markalarına üretim yapan fabrikada çalışan 340 işçi, TİS görüşmeleri sonuçsuz kalınca fabrikada yürüyüş yaptı ve iş yavaşlattı. 12 Temmuz’da toplu izne çıkarılacak olan ETF işçileri, TİS’in toplu izinden önce talepleri doğrultusunda imzalanmasını istiyor.

Evrensel'den Eren Ergine'nin haberine göre, DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi 2020 yaz aylarından itibaren fabrikada sorunların yaşandığını söyledi.

“MÜSADE ETMEYECEĞİZ”
Servi, “Kısa çalışma ödeneğinden önce, ikramiyeler gecikmeye başladı. Daha sonra ikramiyeleri taksite böldüler. Bir taksiti önümüzdeki aylarda ödenecek. Yöneticiler fabrikanın sıkıntıda olduğunu 2021 yılını görüp görmeyeceklerini tartışırken fabrikanın kapanması da gündemdeydi. Yaklaşık 60 arkadaşımızın işten çıkarılması da planları arasındaydı. Daha sonra işten çıkarma yasağı gelince kısa çalışma ödeneğine dönüştürüldü” dedi.

“Gönüllü işten çıkmak isteyenlerin dışında hiçbir işçinin işten atılmasına müsaade etmeyeceğiz” diyen Servi, “Fabrika, Adidas, Nike gibi büyük firmalara çalışıyordu. Nike üretimi durdurdu. Daha sonra Adidas geldi onlarla da 1 yıl gibi bir süre çalıştı. Üretimin yüzde 50, yüzde 60’ı Adidas’a yapılıyordu. Onlar da üretimi çekince iş olmadı. Bundan dolayı da ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.

İŞ YAVAŞLATMA VE FAZLA MESAİYE KALMAMA KARARI ALINDI
Fabrika da gelinen süreci ise şöyle Servi şöyle anlattı: “Toplu sözleşme görüşmelerine başladık. Sözleşme idari mahkemeye geçti. İkramiye ile ilgili maddelerde sıkıntılarımız var. Bu aşamada fabrika yöneticileri, ‘Ödeme yapamıyoruz. Ekonomik nedenlerden dolayı 46 arkadaşımızın işlerine son vereceklerini’ söylediler. Kabul etmedik işten çıkarmayı düşündükleri arkadaşlarımızı ay başından itibaren ücretli izine gönderildiler. Salı günü gelişmelerle ilgili bir basın açıklaması yapacağız. Tekstil iş kolunda ilk örgütlendiğimiz yer burası. Ekonomik sıkıntılar var. Yaşıyoruz görüyoruz. İşverenin tavrından dolayı ortak karar aldık. Hem iş yavaşlatma eylemi hem fazla mesaiye kalmama kararı aldık. Yemek paydosları ve iş çıkışlarında eylemler yaptık. Genel merkez, şube ve işçilerle birlikte aldığımız karar gereği. Talebimiz TİS taleplerimizin karşılanması ve ücretli izinde olan arkadaşlarımıza ise bir çözüm bulunması.”

Süreçle ilgili görüşmek istediğimiz DERİTEKS Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numaoğlu, 6 Temmuz Salı günü genel merkezin bir açıklama yapacağını söyledi.