10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla açıklama yapan TGS, medya sektöründeki daralma ve kapanmaların işsizlik oranını arttırmaya devam ettiğini dile getirdi.

Yapılan açıklamada "İktidar tarafından yok edilen basın özgürlüğü nedeniyle toplum haber alma hakkını kaybetti. Şu anda 91 gazeteci habercilik faaliyetinden dolayı cezaevlerinde bulunuyor. Gazeteciler hemen her gün adliye koridorlarında yaptıkları haberleri savunmak zorunda kalıyor" ifadelerine yer verildi.

TGS tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne gazeteciler işsizlik cenderesinde giriyor. Tüm sektörler içinde işsizlik oranının en yüksek olduğu medya sektöründe her dört gazeteciden biri işsiz. 

Sektördeki daralma ve kapanmalar işsizlik oranlarını arttırmaya devam ediyor. Sendikamızın kayıtlarına göre sadece 2019 yılında Hürriyet gazetesinden 46, BJK TV’den 40, Olay TV ve Olay FM’den 35, Star ve Güneş gazetelerinden 50 gazeteci işsiz bırakıldı.

Anadolu’da 125 yerel gazete Basın İlân Kurumu'nun dayatmaları ile başka bir kurum ile birleşmek veya kapanmak zorunda kaldı. 40 yerel televizyon artan maliyetleri karşılayamaz durumda. Bu kapanmalar nedeniyle Anadolu'da üç bin gazeteci işsiz kaldı. 

Gazetecilik ve İletişim fakültelerinden her yıl mezun olan binlerce gençten ancak yüzde beşi medya sektöründe iş bulabilir durumda. 

İktidar tarafından yok edilen basın özgürlüğü nedeniyle toplum haber alma hakkını kaybetti. Şu anda 91 gazeteci habercilik faaliyetinden dolayı cezaevlerinde bulunuyor. Gazeteciler hemen her gün adliye koridorlarında yaptıkları haberleri savunmak zorunda kalıyor. 

HER GEÇEN GÜN GERİYE DÜŞEN HAKLAR
2019 yılında:

250 gazeteci hâkim karşısına çıktı. 

Yargılanan gazeteciler 133 yıl hapis cezasına çarptırıldı, 140.000 TL para cezası aldı.

30 gazeteci hakkında yeni soruşturma başlatıldı. 

Yerel medyada çalışan 10 gazeteci sokak ortasında sopalı, silahlı saldırıya uğradı. 

İşsizliğin, güvencesiz çalışmanın, yargılamaların, tutuklulukların bu kadar yaygın olduğu medya sektöründe gazeteciler kamusal görevlerini yerine getiremiyor.

Gazetecilerin yasal bir çalışma düzenine kavuştukları 10 Ocak’ın bayram ilân edilmesinin üzerinden 59 yıl geçti ancak çalışma koşulları geriye gitti. Basın İş Kanunu’nda gazetecileri koruyan maddeler teker teker ortadan kaldırıldı. Son olarak Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 5’lik gecikme faizini kaldırması ile 10 Ocak anlamını yitirdi. 

TGS KARARLIDIR
Bu günü yeniden; çalışabilen, tutuklu olmayan, güvencesi olan gazeteciler günü yapabilmek için daha fazla mücadele ve daha fazla dayanışmaya ihtiyaç var. 

10 Ocak 1961’de Çalışan Gazeteciler Günü'nü mümkün kılan Türkiye Gazeteciler Sendikası, gelecek 10 Ocakları da bayram hâline getirmeye kararlıdır."