Emeklilik şirketlerine, bireysel emeklilik fon payları ile sınırlı olmak kaydıyla katılımcı veya belirlenmiş gruplara yönelik olarak yorum ve tavsiyelerde bulunma imkânı getirildi.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle emeklilik şirketlerine, bireysel emeklilik fon payları ile sınırlı olmak kaydıyla katılımcı veya belirlenmiş gruplara yönelik olarak yorum ve tavsiyelerde bulunma imkânı getirildi.

SPK'dan yapılan açıklamada, emeklilik şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin tebliğde yapılan değişikliklerin söz konusu şirketlere yatırım danışmanlığı faaliyeti izni vermediği belirtildi.

Yatırım danışmanlığı faaliyetinin sadece kurul tarafından izin verilmiş olan yatırım kuruluşları ve portföy yönetim kuruluşları tarafından icra edilebildiği hatırlatılan açıklamada, buna karşın emeklilik şirketlerinin tasarrufların toplanması ve değerlendirilmesinde önemli bir rol oynadığı ve katılımcıların yatırım yaptıkları fonların performansının artırılması için daha etkin fonksiyonlar üstlenmeyi amaçladığı belirtildi.

Yapılan düzenlemeyle emeklilik şirketlerine, bireysel emeklilik fon payları ile sınırlı olarak belli bir katılımcı ve katılımcı adayına veya mali durumları, risk ve getiri tercihleri benzer nitelikteki gruplara yönelik olarak yorum ve tavsiyelerde bulunması imkanı getirildiği kaydedilen açıklamada, "Yatırım kuruluşu olmayan emeklilik şirketlerinin bu faaliyetleri yürütebilmeleri için icra edilecek faaliyetlerin yatırım danışmanlığı faaliyeti olarak değerlendirilmeyeceği hüküm altına alınmıştır" denildi.