Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın ardından Uyar Madencilik A.Ş.'ye ait Işıklar, Atabacası, Geventepe maden ocaklarında işten çıkarılan 3 bin 500 işçi aradan geçen 5 yılın ardından tazminatlarını alabilecek. AKP Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Antalya Milletvekili İbrahim Aydın ve Trabzon Millevekili Salih Cora imzasıyla hazırlanan 10 maddelik “mini” pakette bu işçilerin durumuyla ilgili yapılan düzenleme yapıldı. Düzenleye göre  kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işlerine son veriler işçilerden kıdem tazminatını alamayanlar, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’na başvuru yaparak kıdem tazminatını alacak.

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, “Dünyada emeğin ne kadar kutsal olduğunu gördük. Ama maalesef sendikalaşmanın az olduğu, siyasi iktidarların emeği göz ardı ettiği durumda işçilerin hakları tek SMS ile yok edilebiliyor. Hakları için mücadele eden emekçiler de onları alabiliyor. Bu Türkiye’deki işçi sınıfı mücadelesi için önemli bir karar. İşçiler Meclis’te sözlerini olması ve kendi hakları için mücadele etmeli” diye konuştu.

İşçiler, Bağımsız Maden İş Sendikası’nda örgütlenmişlerdi. Haklarını alabilmek için Ekim 2019’da Ankara’ya yürüyüş başlatılan maden işçileri verilen sözün ardından memleketlerine geri dönmüşlerdi. Aradan geçen zamana rağmen hakları yine verilmeyince Ankara’ya yine yürüyeceklerini duyurmuşlardı. İşçilerin 1 Temmuz günü Ankara’ya gönderdiği heyet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Süleyman Önel ile görüşmüştü. Önel işçilere “Meclis’e önerge verilecek” sözünü vermişti.