HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Şişecam işçi grevinin engellenmesine ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi

Şişecam’a ait Mersin’in Akdeniz ilçesinde yer alan soda ve krom üretim tesisleri ile Adana Seyhan İlçesinde bulunan tuz işletmesinde Petrol-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararı 8 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu” olduğu gerekçesiyle 60 gün ertelendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Şişecam işçi grevinin engellenmesine ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Gülüm’üm önergesinde şu ifadeler yer aldı:

Toplu sözleşme ve grev işçilerin mücadeleleriyle kazanılan ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası konvansiyonlarla, özellikle BM Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleriyle korumayı taahhüt ettiği demokratik bir haktır. Bu bakımdan, söz konusu erteleme/yasaklama kararı demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı gibi işçilerin hak mücadelesine de ket vurmakta, toplu iş sözleşmelerinde işverenlerin elini güçlendirmektedir.

Öte yandan salgın döneminde üretimin tüm hızıyla devam ettiği, açıklanan ekonomik tedbir paketlerinde işçilerin değil işverenlerin korunduğu, onların ihtiyaçlarının önceliğinde politikalar belirlendiği göz önüne alındığında pandemi sürecinin istismar edilerek işçilerin hak mücadelelerinin engellendiği görülmektedir.

“Söz konusu grev ile milli güvenlik arasında nasıl bir bağlantı var”

Gülüm, Selçuk’a Şişecam grevine ilişkin şu soruları yöneltti:

Soda Sanayii ile başlayan görüşmelerin 8.oturuma kadar tıkanmasının sebebi nedir?

Söz konusu grev ile milli güvenlik arasında nasıl bir bağlantı vardır? Bu grevin milli güvenliğe aykırılık teşkil eden unsuru nedir?

Gerçekte hiçbir milli güvenlik sorunu yaratmamasına rağmen işçilerin toplu sözleşmeve grev hakkının kullanımı engellenirken,işçilerin haklarını gasp eden işverenlere yönelik herhangi bir yaptırım uygulanmamış olması sermayeden yana tutum aldığınızın kanıtı değil midir?

Şişecam işverenleri ile hükümet arasında bir görüşme olmuş mudur? İşçilerin grev girişimi Şişecam’ın istediği üzerine mi engellenmiştir? Hükümetiniz bu grevi önleme taahhüdünde bulunmuş mudur?

Covid-19 salgını; AKP’nin miting, çay dağıtma toplantısı gibi kitlesel etkinliklerine engel oluşturmaz iken muhalif protesto eylemleri ve işçi grevleri için nasıl engel oluşturmaktadır?

Partinizin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne kadar yapılan işçi grevi sayısı kaçtır? Bakanlar Kurulu veya Cumhurbaşkanlığı kararıyla yasaklanan veya ertelenen işçi grevi sayısı kaçtır? Yasaklanan veya ertelenen işçi grevleri, tarihleri ile hangi iş kollarında ve hangi kuruluşlarda gerçekleşmiştir?