Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Aralık 2021 tarihinde dile getirdiği “Faiz ve enflasyonla mücadelede nas ne diyorsa onu yapacağız" görüşüne sadık kalmaya devam ediyor.

Erdoğan, faiz indirimlerini “Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim” sözleriyle savunup faiz artışını fiilen yasaklarken, Merkez Bankası'nın kur krizini tetikleyen 500 baz puan faiz indirimi ile birlikte politika faizini yüzde 14'e çekmesi enflasyonist baskıyı artırmaya devam etti.

Enflasyonist baskıların daha da artacağına ilişkin endişelerle yükselişe geçen dolar/TL, 17 TL bandını aşarken, yıllık enflasyon yüzde 73,50'e yükseldi.

ŞERİATLA YÖNETİLEN ÜLKELER FAİZ ARTIRDI
Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” tezi ekonomik krizi daha da derinleştirirken resmi olarak şeriatla yönetilen BAE, Katar ve Suudi Arabistan faiz artırdı.

FED'İN FAİZ ARTIRIMININ ARDINDAN GELDİ
Suudi Arabistan Merkez Bankası, önceki gün aldığı kararla politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,25'e yükseltti.

Banka, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından alınan 75 baz puan faiz artırımı kararını izleyerek, 16 Mart'ta 25 baz puan, 4 Mayıs'ta ise 50 baz puanlık faiz artışına gitmişti.

KATAR DA FAİZ ARTIRDI
Katar Merkez Bankası (QCB), gösterge repo faiz oranını 75 baz puan artırdı. QCB, Fed faiz kararının ardından aynı seviyede artışa gitti.

QCB'den yapılan açıklamaya göre, repo faiz oranı yüzde 1,75'ten yüzde 2,50'ye çıkarıldı. QCB, borç verme faiz oranını 75 baz puan artışla yüzde 1,50'den yüzde 2,25'e çıkarırken, mevduat faiz oranını 50 baz puan artırdı ve yüzde 2,75'ten yüzde 3,25'e getirdi.

BAE DE FAİZ ARTIRDI
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası (CBUAE), faiz oranını 75 baz puan artırdı. CBUAE, Fed'in faiz kararını takip ederek, gösterge faizde artışa gitti.

Buna göre, mevduat faiz oranı yüzde 2,25'ten yüzde 3,00'e çıkarıldı.