2014 yılında CHP Kağıhane Belediye Başkan adayı da olan iş insanı Serdar Kurşun, Toplumsal TV'de ekran hayatına başlayan 'diyalektik' programının da ilk konuğu oldu. Kurşun, on yıllardır biriktirdiği ihracat deneyimiyle gözlemlediği dolar kuru şemasını açıkladı, neler olacağını ve neler yapılabileceğini anlattı.

Toplumsal TV'ye konuk olan Serdar Kurşun, Türkiye'de yaşanan ekonomik buhran ve kur dalgalanmalarıyla ilgili bir ihracatçı gözüyle yorumlar yaptı.

2002-2010 yılı arasında sabit kurla hareket gördüklerini, aynı aralıkta işletme giderlerinin yüzde 500-600 arttığını ama kurun sabit kaldığını söyleyen Kurşun, "Yıl içinde bir dip yaptı, bir tavan yaptı. Burada oynanan oyun şu... Bir defe, kurun yıl içinde dalgalanması çok yanlış. Bu dalgalanmalardan rantiye kesimi, spekülatörler büyük paralar kazandılar. Bunlar çok büyük paralardı, telaffuz edilmeyecek rakamlardı. 2002-2021 arasında kurun yıl içindeki değişimleri tablolarla da sabit. Şimdi bu değişim başta spekülatörlerin işine yarıyor. Düşük kurdan satın almışlar, yüksek kurdan satıp faize vermişler..." dedi.

1 MİLYON DOLAR OLDU SANA 378 MİLYON DOLAR
Kurşun, programda da aktardığı tabloya bakarak, bu hareketler sayesinde 1 milyon doların 378 milyon dolar oluverdiğini belirtti ve "bu inanılmayacak bir rakam" yorumunu yaptı. Bu oyunun Kemal Derviş ile başladığını, sırayla Ali Babacan ve Mehmet Şimşek ile devam ettiğini, dahası halen de sürmekte olduğunu belirten Kurşun, "Halk kurun yükselmesini haklı olarak çok problem ediyor. Fakat burada iki sonuç var" diyerek doların 20, 25, 40, 60 ya da 70 lira olduğundaki olası tabloyu aktararak "Bu tablo, yani doların yükselmesi, eğer spekülatörlerin paraları TL'deyse bu ülkenin lehinedir. Yani spekülatörlere zarar verir" ifadelerini kullandı. 

Ülke halkının yüzde yetmişinin çıkmazda olduğunu belirten ve "Bu ülke insanının dolarla ne işi var kardeşim" diye soran Kurşun, "Bu ülkede yirmi yıldır 40-50 milyar cari açık var. Niye verelim bu açığı? Bizim ne cari açığımız olur? Lüks tüketim malları. Peki neden biz üretmiyoruz? İşte arada yine spekülatörler var. Bir liraya aldıkları malı burada on liraya satıyorlardı, şimdi satamayacaklar, havadan para kazanamayacaklar. Dolayısıyla biz üretime döneceğiz" diye konuştu.

Türkiye'de gelişen tabloda seyredenin de, tepki vermeyenin de suçlu olduğunu dile getiren Kurşun "Şimdi birileri çıkıp ben bu ülkeyi 6 ayda kurtarırım diyor. Böyle bir şey yok. Önce bir neyle kurtarır, kimle kurtarır; bunu anlatacaklar insanlara" tepkisini gösterdi. 

İHTİYACI KARŞILAYACAK BİR GERÇEKLİK YOK'
Önceki krizlerle son krizi karşılaştıran ve "O yıllarda köylerde bir yaşam vardı. Dolayısıyla tarım ve hayvancılık bakımından kendi kendimize yetebiliyorduk bir şekilde. İnsanların yıllık tüketim ihtiyacının ne kadarına yanıt verdiğimizi ortaya koyunca, buradan çıkaracak sonuç ortada. İhtiyacı karşılaybilecek bir gerçeklik yok. Köy yaşamı yüzde 9'a indi. Ekilemeyen tarlalar makilik olmuş, ormana karışmış. Biz bu toprakları nasıl ıslah edeceğiz? Yanıtı belli, millet olarak el ele verip tekrar ayağa kalkacağız" diye konuştu.