Toplumsal Emek

Yeni asgari ücretin belirlenmesi adına görüşmeler bugün başlayacak. Toplantı öncesi Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'ten ortak açıklama yapıldı. 

Açıklamada asgari ücret zammına ilişkin bir oran verilmezken, asgari ücretin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç açıklanması istendi. Asgari ücret rakamı açıklamayan konfederasyonlar, sadece asgari ücretin saptanmasında Anayasa’da yer alan “geçim şartları” yaklaşımına uyulmasını istedi ve "Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak asgari ücret belirlenmelidir" dedi.

Asgari ücretin ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan konfederasyonlar, "Devlet çalışanlar arasında ayrım yapmamalı, kamuda geçerli en düşük aylık tutarını asgari ücret belirlenirken de dikkate almalıdır" ifadelerini kullandı.

Konfederasyonların ortak açıklamasından bazı kısımlar şöyle:

- İşverenlere sağlanan sosyal güvenlik prim desteğin benzeri işçilere de verilmeli ve işçilerin sosyal güvenlik haklarında bir kayıp yaratmayacak şekilde işçi SGK prim payı 5 puan düşürülerek bütçeden karşılanmalıdır.

- Pandemi koşullarında işsizlik sigortasından işçilere yapılan ödemelerin (kısa çalışma ödeneği, nakdi gelir desteği ve işsizlik sigortası) alt sınırı asgari ücret olmalıdır. Pandemide iş ve gelir kaybı olan işçilere asgari ücret düzeyinden az olmayan bir nakdi gelir desteği verilmelidir. Bu destek kayıtsız çalışan işçiler için bütçeden karşılanmalıdır.