CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel’in başkanlığını yürüttüğü CHP Bilim Platformu hekim ve sağlık personeline yönelik şiddet olaylarıyla ilgili politika notu hazırladı.

“AKP Sağlıkta Şiddete Göz Yumarak Halk Sağlığını Tehlikeye Atıyor” isimli notta “Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında ülkemizde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında belirgin bir artış görülmüştür” denildi.

‘SÖZEL VE PSİKOLOJİK ŞİDDET VERİLERDE YOK’
Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberleştirdiği çalışmada Sağlık Bakanlığı’nın  ALO 113 Beyaz Kod Uygulaması’na gelen ihbarlara ilişkin veriler de bulunuyor. Buna göre, “2012 yılının Mayıs ayından 2019 Ağustos ayına kadar bu uygulamaya 91 bin 355 şiddet vakası bildirilmiştir. 2017 yılında yapılan başvuru sayısı, 2012 yılında yapılanlarla karşılaştırıldığında yüzde 26 artış göstermiştir. Vakaların yüzde 30’una yakınında sağlık çalışanları doğrudan fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Fiziksel şiddetle birlikte, sağlık alanında görülen diğer yaygın şiddet biçimi ise sözel ve psikolojik şiddettir. Ancak sözel ve psikolojik hakaret ve şiddet vakaları genellikle rapor edilmedikleri için durum tüm boyutları ile istatistiksel verilere yansımamaktadır” denildi.

9 HEKİM GÖREV BAŞINDA ÖLDÜRÜLDÜ
Notun bazı başlıkları ise şu şekilde; “Türkiye’de her gün ortalama 40 sağlık çalışanı, fiziksel, psikolojik ve sözel şiddet biçimlerinden birine maruz kalıyor. Her saat başı birden fazla sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır.

Sağlık çalışanlarının dörtte üçü çalışma yaşamlarında en az bir kere şiddete maruz kalmaktadır.

2005-2019 yılları arasında görevi başında öldürülen hekim sayısı 9’dur.

Son 7 yılda şiddete uğradığını bildiren sağlık çalışanı sayısı 90 bini aşmıştır.

Hekimlerimizin yaklaşık yüzde 95’i sağlık sektöründe şiddetin artmasında siyasilerin, sağlık çalışanlarını halk nezdinde değersizleştiren beyanatlarının etkili olduğunu belirtmişlerdir.

Türkiye’de yalnızca 2015-2017 yılları arasında 431 sağlık çalışanı intihar etmiştir.

Ülkemizde sağlık hizmeti almak üzere 2002 yılında hekime müracaat sayısı 209 milyon iken, bu rakam 2017 yılında 719 milyon başvuruya ulaşmıştır. 2002 yılında Türkiye’de bir yurttaş yılda ortalama 3 kez hekime başvururken, 2017 yılında bu sayı üç kattan fazla artarak 9’a ulaşmıştır. Oysa OECD ülkelerinde bu oran 7’nin altındadır.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlıklı bir muayene için hasta başına 20 dakika süre ayrılması gerekirken, Türkiye’de hekimler kamu kurumlarında ve özel sağlık kuruluşlarında hastalarına kimi zaman 5 dakikaya kadar inen sürelerde zaman ayırabilmektedir.

Yurtdışında çalışmak üzere Türk Tabipleri Birliği’nden sicil verisi isteyen hekim sayısı 2012 yılında 59 iken, bu rakam 2019 yılında 906’ya ulaşmıştır. Bir diğer deyişle, yurtdışına gitmeyi hedefleyen hekim sayısında 7 yılda 15 kat artış olmuştur.